EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нанодиаманти в Рудозем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нанодиаманти в Рудозем

mail12:53 | 26.06.2011прегледи 1865 коментарикоментари 0


Нанодиаманти се произвеждат чрез взривен синтез в руднична галерия в Рудозем, съобщиха от фирмата "Nano SS" в Смолян. Фирмата е единственият в ЕС производител на нанодиаманти по силата на лицензионен договор с притежателя на патента проф. Ставри Ставрев. Интересът към използването на продукти с нанодиаманти в транспорта и машиностроенето е особено засилен по време на криза, тъй като част от приложенията са свързани с икономия на гориво при автомобилните двигатели и повишаване на износоустойчивостта на машинни детайли, информира търговският директор на фирмата Анастас Ставрев.
Технологията за производството на нанодиаманти е разработка на проф. Ставри Ставрев. В неработещо руднично подземие в Рудозем чрез контролирани взривявания в специална камера се произвеждат нанодиамантите. След това продукцията се пречиства и обработва за различни продукти в производствената база в с. Полковник Серафимово.
Нанодиамантите са материал, синтезиран от свободния въглерод в някои от взривните вещества чрез фазов преход в процеса на взрива, и представляват въглеродни наночастици в кристална форма, обясняват специалисти в предприятието. Приложението им като високотехнологична разработка е особено актуално напоследък в тежката промишленост и в транспорта. Един от най-търсените продукти на "Nano SS" е оптимизатор за моторни масла. Прибавени към моторните масла, нанодиамантите снижават триенето в двигателите с вътрешно горене, което води до икономия на гориво  от 7 до 10 процента. Тестове с нанодиамантния оптимизатор вече са приключили в обществения транспорт в голям гръцки град и в момента се сключва договор за снабдяване на транспортната фирма с продукта, допълва Анастас Ставрев. Работи се и за представяне на продукт, който се прибавя към трансформаторните масла,
повишавайки мощността на трансформаторите.Якостта на диаманта, дори в наноразмери, намира приложение в създаването на покрития за машинни детайли и инструменти. Заводът в с. Полковник Серафимово внедрява производство на никел-нанодиамантни и хром-нанодиамантни покрития, които имат уникални показатели по отношение на износоустойчивост, антикорозионност, якост, твърдост.
Сред клиентите и партньорите на "Nano SS" в момента са гръцка община, транспортни фирми, включително и корабни, както и компании от Европа и от Близкия Изток. Получаваният продукт в производствената база на фирмата е напълно идентичен с естествения диамант, основавайки се на технология за модификация на повърхността на нанодиаманта и деагрегация на агломератите му, обясняват експерти. БТА


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039