EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Намира ли се България пред банкрут

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намира ли се България пред банкрут

mail13:30 | 17.08.2009прегледи 1060 коментарикоментари 0


Deutsche Welle
Кризата продължава, но все пак започва дългото и трудно възстановяване, се казва в началото на уводната статия на барселонския "Ел Периодико де Каталуния". Европейската Централна Банка оповести, че рецесията все още е активна в заден план, макар че на преден план са неочакваните данни за икономически растеж във Франция и Германия.

Първи признаци на съживяване

Тези данни за ръст от 0,3 процента през второто тримесечие са първият признак за икономическо съживяване в Европа. Те са особено важни, понеже става дума за третата и първата по сила икономики в Европейския съюз, които могат да повлияят и на други страни. Поне такава е надеждата, независимо от скептицизма на медиите.
Но за да продължи подемът трябва да бъдат изпълнени две условия: да се оздравят балансите на банките и да се прекрати унищожаването на работни места. По-нататък в коментара се казва, че според Международния валутен фонд нито банките, нито правителствата са в състояние сами бързо да извлекат хората от кризата. Но сигналите за стабилизация на икономиката на САЩ са окуражителни.
Добрите новини от Франция и Германия обаче не означават, че всички икономики в ЕС се възстановяват, пише вестникът. Възстановяването вътре в еврозоната е асиметрично. Някои от новите партньори като Унгария, Балтийските републики или България може би са на прага на банкрута, а някои от доскоро най-блестящите примери за икономическата динамика, като Ирландия например, бяха наказани. Засега непредвидимо е развитието на Италия, Великобритания и Испания, които трябва да се справят със структурни проблеми.

Чашата - наполовина пълна или наполовина празна

Освен това, отбелязва вестникът, трябва да се има предвид какво влияние ще окажат цените на енергията върху възстановяването на икономиките, след като се очаква, че в края на годината един барел петрол ще струва около 80 долара. Дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна? - пита накрая авторът на статията и припомня, че когато става дума за икономическо възстановяване, важен фактор е и доверието на хората.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg