EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Намаляват загубите в БДЖ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намаляват загубите в БДЖ

mail17:30 | 16.02.2011прегледи 836 коментарикоментари 0


Още през 2011 г. ще може да се говори за драстично намаляване на загубите в БДЖ и оперативният проблем да бъде почти елиминиран, в случай, че всичко върви както трябва. Това каза в интервю за агенция „Фокус” Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ” ЕАД. „През втората половина на април или през май се очаква „Холдинг БДЖ” ЕАД да получи заема от Световната банка. Ние сме финализирали преговорите със Световната банка и единственото, което предстои от гледна точка на БДЖ, е подписването на споразумението”, каза Владимиров. Правителството предоставя 140 млн. лв. като мостово финансиране. След като бъде отпуснат заемът от Световната банка на правителството, правителството ще увеличи капитала на БДЖ и с тези пари БДЖ ще изплати заема по мостовото финансиране.
”Увеличението на капитала е вече нормализиране на дейността в БДЖ – това, което е трябвало да бъде направено още в предходните години, т.е. държавата да даде парите и с тези пари да се закупят активите, а не да се взимат заеми. В миналото не само, че са взимани заеми, които не могат да бъдат изплатени, но по тези заеми се плащат лихви. Плащането на лихви няма как да стане от едно дружество, което се субсидира, то отново води до увеличаване на размера на субсидията, или ако държавата не поеме тези разходи за лихви през субсидията, води до трупане на загуби и постепенно декапитализиране. А размерът на лихвите не е никак малък. Само за предходната година са 20 млн. лв., и те тежат на оперативните разходи. С всяко едно действие, което сега се предприема от ръководството на холдинга, се прави корекция на грешките, натрупани през миналите периоди”, обясни Владимиров.
„В случай, че всичко върви както трябва, още през 2011 г. ще може да се говори за драстично намаляване на загубите в БДЖ и оперативният проблем да бъде почти елиминиран. Работата е в толкова много направления, че не може да бъде свършена в кратко време. Още през миналата година се наблюдава драстично намаление на загубата – от 69 млн. лв. загуба през 2009 г. Според последните отчети се очаква „Холдинг БДЖ” ЕАД – Група да отчете загуба за 2010 г. в размер на 47 млн. лв. Тоест загубата през миналата година е намалена с 22 млн. лв., въпреки намалените с 11 млн. лв. субсидии за пътнически превози”, изтъкна Владимиров.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg