EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Намаляват енергийните зимни рискове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намаляват енергийните зимни рискове

mail16:40 | 13.10.2023прегледи 660 коментарикоментари 0


Анди Зомер, ръководител на групата за фундаментален анализ и моделиране, Axpo Solutions AG

Меките метеорологични условия, през които Европа премина през септември, подобриха енергийните перспективи и намалиха рисковете за зимните доставки. По отношение на търсенето рекордно високите средни температури изместиха началото на отоплителния сезон за октомври, като по този начин допринесоха за трайно слабото търсене.

Междувременно интензивните валежи в скандинавските страни увеличиха водните баланси, като надвишиха дългосрочните средни стойности. Към положителните перспективи за доставките се прибави и обстоятелството, че EDF успя бързо да увеличи производството на ядрена енергия във Франция, като значително надмина стойностите от септември миналата година.

Този факт повиши оптимизма на участниците на пазара по отношение на работата на френския парк от атомни реактори през предстоящата зима, като по този начин понижи рисковата премия, свързана с ядрената енергетика, по френските зимни договори.

При горивата стачките на австралийските работници от платформите за втечнен природен газ първоначално предизвикаха прекомерна премия за риска при европейския газ, тъй като се очакваше потенциална загуба на доставки на втечнен природен газ.

И въпреки че този риск не се сбъдна, същественото намаляване на норвежките доставки забави темпа на натрупване на запаси, което доведе до повишаване на цените на газа през месеца.

В същото време цените на въглищата се повишиха поради рекордно високия внос в Китай, който през август представляваше над 40% от световния пазар. Този ръст може да се дължи на несигурността, свързана с местния добив на въглища, белязан от засилени проверки. Наред с това той съответства на ръста на износа на стомана и на засиленото търсене от страна на енергийния сектор на фона на високи температури и намаленото производство на енергия от водноелектрическите централи.

Друг фактор, който спомогна за това, бе обявеният от Русия допълнителен данък върху износа на въглища, който представлява потенциална заплаха за оставащата ценова конкурентоспособност на руските въглища. Стратегическия ход на Южна Корея за диверсификация по отношение на руските въглища добавя още един фактор към променящия се пазар на въглища, като засилва глобалната конкуренция за въглищни ресурси, които не са руски.

На пазара на въглеродни емисии потиснатото промишлено производство, подобреното производство на ядрена енергия във Франция и увеличените баланси на скандинавските хидроенергийни централи намалиха търсенето на сертификати за емисии, като компенсираха по-благоприятната позиция на въглищните централи в сравнение с газовите мощности в кривата на класирането на електроцентралите по икономически дял. Същевременно неубедителните дейности в промишления и енергийния сектор на Обединеното кралство значително ограничиха емисиите, което упражняваше постоянен натиск за намаляване на цените на фючърсите на UKA.

Тази ситуация се изостря допълнително от липсата на механизъм, подобен на Резерва за стабилност на пазара на Европейския съюз, който регулира предлагането на квоти за емисии. За разлика от тях цените на петрола достигнаха нови върхови стойности за годината, стимулирани от удължаването до декември на ограниченията за износ на ОПЕК/ОПЕК+.

Обявената от Русия забрана за износ на бензин и дизелово гориво за повечето купувачи извън бившия Съветски съюз също допринесе за тези оптимистични настроения на пазара.

Очакваме, че през октомври ще се наблюдава трайно слабо търсене на газ, съчетано със значително увеличение на норвежките доставки. Устойчивият внос на въглища в Китай може да се сблъска с предизвикателства при поддържане на инерцията, особено ако китайският сектор на недвижимите имоти продължи да се представя слабо, а зимните климатични условия се окажат по-меки от обичайните.

В същото време запазваме виждането си, че съотношението между цените на газа и на въглищата ще продължи да бъде основният фактор, който ще оказва влияние върху EUA (квоти за емисии) през следващите месеци. Наред с това следим отблизо развитието на политиката по отношение на потенциалното разделяне на зоната за търгове на германския пазар на електроенергия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg