EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Намаляване данък "лихва" с 2%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намаляване данък "лихва" с 2%

mail13:45 | 18.10.2013прегледи 25829 коментарикоментари 1


Депутатите от левицата ще внесат предложение между първо и второ четене на Закона за облагане на доходите на физическите лица през 2014 г. т.нар данък "лихва" да бъде намален от 10 на 8 процента. Това съобщи пред журналисти в парламента Корнелия Нинова от Коалиция за България.
Тя обясни, че целта е в края на мандата на правителството този данък да се нулира, като се намалява постепенно всяка година. Нинова изрази задоволство, че чрез бюджет 2014 и данъчните закони се изпълнява голяма част от ангажиментите на левицата, дадени по време на предизборната кампания.
Едно от големите обещания е увеличаване на приходната част с над 1 милиард лева, като това е постижимо чрез борба с контрабандата и сивия сектор в икономиката и оптимизиране на работата на приходните агенции. За пръв път са поставени ударения върху социална политика, образование, икономически растеж и развитие на регионите, коментира Нинова. За догодина основно залагаме на повишаване на работни места и доходи, отбеляза тя и припомни основните стъпки в социалната област -
340 лева минимално заплата и майчинство, увеличаване на средствата за деца с увреждания, възстановяване на швейцарското правило, замразяване на стаж и възраст за пенсиониране. Тя изрази задоволство и от мярката за насърчаване на създаване на работни места в общини с висока безработица - 100 процента преотстъпване на корпоративния данък на фирми, които инвестират в общини с 25 процента безработица и създават 30 работни места.

От левицата определиха бюджет 2014 като бюджет на възстановяване и ускоряване на икономическия растеж. Румен Гечев от левицата прогнозира, че за 2013 г. най-вероятно
растежът ще бъде около половин процент. Основният показател в бюджет 2014 е 1,8 процента растеж на БВП, каза той. Предвижда се да се заложи бюджетен дефицит от 1,8 на сто, както и инфлация от 1,8 процента.

В проектобюджета за следващата година се предвижда и качествено нов подход - около 500-600 милиона лева от бюджета ще бъдат разпределени на конкурсен принцип. Това означава, че отделните министерства ще се състезават на основата на инвестиционни проекти, които биха довели до стимулиране на икономическия растеж, включително и в по-дългосрочен план, обясни Гечев. По този начин различните сектори на икономиката, министерства и региони ще се състезават, представяйки възможно най-добрите проекти, които да спечелят бюджетно финансиране. В момента се разработват критериите, по които да се реализират тези конкурси. От левицата посочиха, че се връща приоритетното финансиране набългарското образование и наука. В отговор на въпрос Корнелия Нинова каза, че намаляването на потребителската такса за пенсионери на 1 лев ще струва на бюджета 8 милиона лева и ще се финансира от държавата.
 

източник:БТА

 

 


Тагове: лихви, данък
 
Коментари
 
iéjflforje. - 23-10-2013 г. 13:59:13

Едно уточнение - данък лихва не се намалява с 2%, а с 20 процента. Коригирайте си заглавието.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4102