EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Намалява интересът на бизнеса към еврофинансиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намалява интересът на бизнеса към еврофинансиране

mail14:08 | 23.02.2010прегледи 2538 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

Оценката за общото усвояване на еврофинансирането е изключително тревожна и негатвина, а до края на плановия период не остава много време, заяви Красимир Киряков, председател БАКЕП /Българската асоциация на консултантите по европейски програми /.
От направената в началото на месец февруари експертна оценка на усвояването на евросредствата, става ясно, че едва 2.5% са реално усвоените средства, а след три години в ЕС това е една доста тревожна тенденция.

Според организацията, основните причини за ниския процент на усвояване на евросредствата все още остават тромавите административни процедури и правила, както и неясното им тълкуване от страна на потенциалните бенефициенти.
Оказва се, че все още много от кандидатсващите проекти отпадат още в предварителните разглеждания. Според БАКЕП възможните причини са две – “или бизнесът е „малоумен” или има много сериозен дефицит на информация от страна на министерствата, относно това кой и как може да кандидатства.”
Вторият основен проблем е, че проектите, допуснати до оценяване, са одобрявани много субективно. Като трети основен проблем от консултантската асоциация посочват дългия списък с правила за изпълнение на проектите. „В момента изискванията задължават фирмите, спечелили финансиране, да фокусират цялата си дейност по набиране и съставяне на документи по проекта. Получава се така, че бизнес организациите не могат да изпълняват никакви други свои дейности, извън проекта”, заявиха от БАКЕП.
Това, което липсва, са стимули и предизвикателства за привличане на нови бизнес организации. Интересът на работодателите към еврофинансиране намалява все повече, отбелязаха консултантите.
„Нашата препоръка е да се оптимизират изискванията на администрацията. Много от процедурите са противоречиви. Нашата цел е повече средства да отиват към бенефециентите. Призивът, който премиерът отправи, да бъдат забранени думите „спране” и „замразяване” да се насочи към държавната администрация. Нещата няма да се оправят, докато бизнесът търпи санкции за неспазени срокове, а администрацията не”, призоваха още от БАКЕП.
Според анализите на БАКЕП  Оперативна програма за „Развитие на селските райони" е с най-голям обем реално изплатени средства на бенефициентите - 600 млн. лв. Трябва да се увеличи обемът на реалните плащания, като се открият спрените през есента около 10 хил. проекта. В момента са усвоени около 75 млн. евро по програмата от общо 241 млн. евро, които отпуска комисията.

 Как да се стимулира участие в еврофондове? Един от вариантите е ДДС по европейските програми да е с нулева ставка или пък общините да могат да използват други средства за финансиране на тяхното участие в проектите и на оперативните им разходи. Това каза Кристина Цветанска, заместник-председател на Българска асоциация на консултантите по европейски програми и изпълнителен директор на "ЕЛАНА Инвестмънт" АД в коментар по проблемите на оперативна програма "Околна среда".
Цветанска отбеляза, че до този момент не са използвани средства от структурния заем с Европейската инвестиционна банка на стойност 700 млн. евро, които са само за проекти по европрограмите.
От консултантските компании припомниха, че фонд ФЛАГ в подкрепа на общинските европроекти е с капитал от 70 млн. лева, а разходите по общинските проекти са няколко пъти повече. Само за ДДС разходите по всички проекти за целия период на оперативните програми ще са около 2 млрд.евро и по тази причина според експертите средствата по фонда са недостатъчни.
За да започне реалното изпълнение на програмата "Околна среда", управляващият орган трябва бързо да започне да кани вече приоритетизираните общини. Три месеца след като са определени приоритетните общини, това все още не е направено, отбеляза Цветанска.
Ако общините имат ниска проектна готовност, управляващият орган може да ги насърчи да използват така наречените механизми на инженеринг, с които ще се спести време за отделни поръчки за проектиране, строителство и всичко ще се обедини в една тръжна процедура.
Управителят на АДД "Проекти за развитие" ЕООД Ангелина Добрева съобщи, че по оперативна програма "Конкурентноспособност" до момента между 30 и 70 на сто от подадените проектни предложения са били отхвърлени, без да са разгледани по същество. По думите й в случая по програмата не
може да се говори за липса на качествени проекти, а за липсата на достатъчно информация, подавана от администрацията.
От сегашния екип на министерството на икономиката са поели ангажимент, ако някакъв документ, необходим при кандидатстването не е бил доставен от кандидата, той да може допълнително да бъде изискван. Ангелина Добрева каза, че досега оценката на проектите по същество е ставало на базата на субективна методология.
Министерството на икономиката е поело ангажимент по всички грантови схеми да се публикува методология за десетдневно обсъждане и даване на предложенията. Предложенията ще се вземат предвид и чак тогава ще се пуска грантовата схема, каза Добрева. Тя припомни, че по програма "Конкурентноспособност" през 2010 г. предстои отварянето на 15 грантови схеми.
Добрева каза, че сега правилата, по които се изпълняват проектите са изключително усложнени. По тази причина спечелилите проекти по втория тур на технологична модернизация по оперативна програма "Конкурентноспособност" сега са в ситуация да не могат да приключат проектите си в договорния срок, което значи загуба на гранта и ниска усвояемост на евросредства. От министерството на икономиката са поели ангажимент да се позволи на проектите, които са спечелили към момента и изпитват затруднения, да получат удължаване от три месеца, в които да ги завършат и да получат средствата.
Към момента 15 на сто от средствата по програма "Конкурентноспособност" са договорирани и само и 0,3 на сто са усвоените средства.
Според Деница Николова, мениджър, отдел "Европейски проекти и консултиране" на "Форем Консултинг" ООД по оперативна програма "Човешки ресурси" има голямо разминаване между стойността на договорените и разплатените средства. По тази програма договорените средства са на стойност 270 млн.евро или 21 на сто от бюджета на програмата, а реално платените суми са едва над 3 сто.
По оперативна програма "Регионално развитие" договорените средства са на стойност 476 млн. евро или около 30 на сто от бюджета на програма, а разплатените средства са 2 на сто. Експертът препоръчва да се оптимизират и опростят процедурите при управление и изпълнение на договорите по проектите. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg