EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Намалява износът на брашно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намалява износът на брашно

mail18:35 | 09.10.2019прегледи 1344 коментарикоментари 0


През първите 6 месеца на годината Турция и Казахстан, които са сред ключовите износителки на брашно в световен мащаб, са свили доставките на продукта на международните пазари, сочат данни на междуправителствената организация International Trade Center, цитирани от електронното издание АПК-Информ.

Турция е изнесла малко над 1,5 млн. тона брашно, или с 3% под доставените извън страната 1,6 млн. тона през първото полугодие на 2018 г. Доста по-значително е свиването на износа от Казахстан – с 37% до 672,3 хил. тона от почти 1,1 млн. тона през януари-юни 2018 г., изчисляват от изданието.

Като основни причини за намаляването на износа на брашно от Казахстан оттам посочват нарасналата конкуренция в сектора, както и развитието на собствена преработка в някои от ключовите държави-вносителки като например Узбекистан. Напълно вероятно е обаче тенденцията за спад на износа от страната да се задълбочи заради слабата реколта от пшеница там през тази година.

Трябва да се отбележи, че през последните 5 години средният дял на Турция и Казахстан в износа на брашно в света достигаше общо 38%. И докато делът на Казахстан оставаше относително постоянен, Турция постепенно усилваше позициите си на ключов износител на продукта.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg