EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Намаленият ДДС увеличи авторските хонорари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намаленият ДДС увеличи авторските хонорари

mail18:20 | 27.04.2021прегледи 502 коментарикоментари 0


„Ако през 1989 година тиражът на една книга е бил средно 13 хиляди екземпляра, в момента тиражът е между 400 и 600 екземпляра. Колко пъти е намалял тиражът на книгата говори за това колко е спаднало нивото на четене. Едва около 27% от българите са прочели от 5 до 10 книги в годината, докато средното в Норвегия е по 15,5 книги на човек“, каза за БНР Десислава Алексиева, член на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“.

Според нея един от положителните резултати от решението за намаляване на ДДС за книгите за период от една година и половина е свързан с това, че се е повишил хонорара на авторите.

„Авторският хонорар е функция на това, че издателят плаща процент от коричната цена без ДДС. Когато е по-ниско ДДС ставката, която се плаща на автора е по-висок, неговият труд  е по-добре заплатен. Същото важи и за  преводите. Отрази се с това, че даде глътка въздух на българското книгоиздаване. С тези пари, които не се дават за ДДС могат да се издадат нови заглавия, разнообразни заглавия“, допълни Алексиева“. По думите й Асоциация „Българска книга“ настоява решението за 9% ДДС за книгите да е постоянна мярка.

„Запазването на ставката на ДДС ще бъде сериозна заявка от държавата кое в икономиката е важно".

Асоциация „Българска книга“ настоява 2% от средствата по Механизма за възстановяване  и устойчивост да бъдат реинвестирани в култура.

В условията на задълбочаваща се икономическа криза единственият начин книгите да достигнат до максимален брой хора е да има работещи библиотеки с обновени книжни фондове, коментира Десислава Алексиева.

„Затова нашето основно предложение е да се инвестира в закупуването на книжни заглавия за библиотеките. Реално това не е пряка помощ за издателите, ние не искаме субсидии. Ние казваме - подкрепете библиотеките, нека те да имат нови книжни заглавия. Това косвено ще подкрепи целия бранш - не само книгоиздателите, но и книготърговците“.

Асоциация „Българска книга“ предлага до 2025 година да бъдат закупени 7 милиона книги, за което ще са необходими 90 милиона лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg