EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Намаления в лева и в ... паунд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намаления в лева и в ... паунд

mail17:50 | 11.01.2012прегледи 3545 коментарикоментари 1


Данаил Алеков
Треската за Коледното пазаруване е един от синдромите, които се разпространяват най-масово. Хората изведнъж стават по-добри, развързват кесията и тръгват на пазар. Родните търговци започват да умуват как да привлекат тълпата от клиенти при тях и наред с коледните лампички, украсяват витрините с големите цифри „25%”, „50%”, „70%” и т.н., които индикират, че в магазина има супер разпродажба. Често пъти, тези намаления са напълно изкуствени и клиентите разбират това, като видят същите дрехи в съседния магазин на по-ниска цена, без намаление.
Затова разочарованите потребители все по-често напускат пределите на страната, но не за да разглеждат чудесата на света, а за да се възползват от реалните намаления. Една част се насочва към Гърция или Турция, като традиционно голям интерес българите проявяват към Истанбул, центъра на текстилната промишленост в южната ни съседка. Почитатели на дизайнерските марки от висок клас избират Италия и Франция, където намират съчетание на стилни и модни дрехи от качествена материя, на по-добра цена. Германия е известна с голямо разнообразие от изключително евтини дрехи, а аутлетите на „Адидас” и „Пума” в Херцогенаурах са световноизвестни.
Лондон – мечтата на всеки шопингхолик
Когато говорим за намаления обаче, няма как да пропуснем Лондон – мечтата на всеки шопингхолик и може би най-предпочитаната дестинация в това отношение, а причините за това са няколко.
Конкуренцията на нискотарифните авиокомпании, които обслужват полети до Лондон е „меко” казано жестока (заради което биват санкционирани неведнъж)* - ЕasyJet, WizzAir, CondorAir, GermanWings, RyanAir (от Пловдив) и Norwegian Air Shuttle (от Бургас) са само част от евтините варианти да стигнете до столицата на Великобритания. От друга страна, лондонският мегаполис е вторият по население в Европа (след Москва) и със своите 40 000 магазина изборът там е възможно най-голям, което предполага още по-голяма конкуренция и по-ниски цени (напук на факта, че е третия най-скъп град в света, след Токио и Москва).
Не трябва да пропускаме и факта, че за шопинг екскурзия до Париж например са необходими елементарни познания по френски (традиционализъм преди всичко, нищо че знаят перфектно английски) и в това отношение липсата на езикова бариера в Лондон е още един плюс. Всичко това превръща Лондон в топ шопинг дестинация и Economist Intelligence Unit го нарежда на първо място спрямо индекса "Глоуб шопър сити". Големите намаления започват след Коледа ( „Boxing Day”) и продължават през целия месец януари.
40 000 магазина и 83 мола
Физически не е възможно да посетите всичките 40 000 магазина с една шопинг визита и предварително изготвената програма ще ви спести доста време, което да „оползотворите” в пазаруване. Имайте предвид, че обиколка на някой от 83-те мола ще ви отнеме от половин до един ден, ако не и повече, затова сложете удобни обувки и не тръгвайте сами, защото огромните торби се пълнят за отрицателно време.
За начало си харесайте някоя от прословутите лондонски шопинг улици – изборът е огромен.
„Оксфорд стрийт” – най-известната шопинг дестинация, обявена за най-добрата търговска улица в света. По протежето й са разположени повече от 300 магазина на част от най-големите световни марки, както и няколко мола. Marks&Spencer, John Lewis, Debenhams, Ernest Jones, GAP, Mango, TopShop са малка част от тях. Тук се намира царството на спортните артикули SportsDirect, както и NikeTown. Ако разполагате с време за губене задължително отидете в Primark до арката Марбъл Арч – там ще намерите абсолютно всичко, в буквалния смисъл, и то на ниска цена. Същото се отнася и за Selfridge&Co, третия най-голям търговски обект в Лондон с площ 50 хил. кв. м.
„Риджънт стрийт” – също толкова известна шопинг улица, тук се намира първият магазин на Apple в Европа, който дълги години беше най-големия на стария континент. Магазинът на National Geographic също е тук, както и два магазина на Zara, Ramsey, Austin Reed, Ferrari Store, Calvin Klein, Lacoste, Levis Store, Hugo Boss и още много.
Сред любимите шопинг улици на лондончани са още „Пикадили стрийт”, „Карнаби стрийт”, „Джърмейн стрийт”, както и прословутото авеню „Портобело роуд” в квартала „Нотинг Хил” (известен от едноименния филм), където ще видите най-необичайните дрехи и антики.
На „Бедфорд стрийт” се намира „Ковънт гардън маркет”, чиято история започва от ХVI век с магазин за зеленчуци, а днес е любимо място на шопинг туристите. В „Ковънт гардън маркет” освен всичко, може да разнообразите изморителното пазаруване с някое от популярните артистични изпълнения, които се организират постоянно.
В елитния район на „Найтсбридж” се намира емблематичния за Лондон универсален магазин „Хародс”, втория най-голям в града. В него ще откриете над 330 магазина, разположени на 90 хил. кв. м. площ. Магазинът беше купен от „Катар Холдингс” за $2.3 млрд. през 2010г., а според очевидци, когато Димитър Бербатов е в Лондон, задължително минава от там. В почивните дни, магазинът се посещава от 300 хил. клиенти. Също в „Найтсбридж” се намира друг емблематичен магазин, с 200-годишна история – „Харви Никълс”.
На 3 мили разстояние от „Хародс” се намира и истинския шопинг рай – „Уестфийлд”, най-големия мол в Европа, с площ 150 хил. кв. м. Разполага с 270 магазина, разпределени на 5 етажа. Търговският център е известен като мола на богатите, а освен обичайните брандове, има хай-енд част, където ще намерите марки като Dior, Gucci, Louis Vuitton, Versace, Tiffany&Co и други.
Дизайнерски стоки може да намерите на много места, но ако имате повече време за шопинг, задължително трябва да си отделите 1 ден и да посетите град Бичестър. На 100-на километра от Лондон се намира специализирания дизайнерски аутлет „Бичестър Вилидж”, а до там се стига най-лесно с влак. Ще намерите повече от 130 магазина на хай-енд марки като Prada, D&G, Gucci, Ralph Lauren, Ted Baker, Dior и куп други, на топ цени.
Бюджетът на едно пазаруване?
За да предприемете подобна шопинг екскурзия си резервирайте предварително билети от някоя нискотарифна авиокомпания. Примамливите оферти започват от 20 евро, но в повечето случаи са без включени летищни такси и без право на багаж (освен ръчен). Отделно, ви откарват на „Станстед” или „Лутън” (2-те най-отдалечени летища от Лондон) и като калкулирате транспортните разходи до града, летищните такси и тези за допълнителен багаж, се получава така, че по-евтиното излиза по-скъпо. Добър вариант е да ползвате услугите на британската EasyJet, чиито самолетни билети до Лондон почват от 45 евро, като имате право на 20 кг. багаж, а като включим и ръчния (до 10 кг), общо стават 30 кг. EasyJet, заедно с British Airlines, кацат на „Гетуик” (второто най-голямо летище в Лондон, след „Хийтроу”), откъдето срещу по-малко от £5 с влак за 20 минути стигате до Лондон Бридж. Там задължително си купете карта за градския транспорт, защото единично пътуване с метрото струва £4.30.
Нощувките
Нощувките варират от много евтини до много скъпи, но в повечето случаи офертите от £10-20 на вечер означават обща баня и тоалетна в най-добрия случай, а в най-лошия обстановката в хостелите включва и 8-16 легла в стая. Прилична двойна стая със самостоятелен санитарен възел в три-звезден хотел в района на Кенсингтън излиза £60 на вечер със закуска. Това обаче не е толкова важно, защото от толкова места за обикаляне, последното нещо, за което ще отделяте време е да се заседявате в хотела.
Храната в магазините е доста евтина за местния стандарт на живот - общо взето цените са същите, но обърнати в лири. Минималното трудово възнаграждение, прието през 2010г. от Консервативната и Либерално-демократична партия, е £5.93/час, но това далеч не се отнася за англичаните, а за емигрантските общности предимно в обслужващия персонал.
Истинските намаления
Намаленията, заради които всъщност отивате, са абсолютно реални и си заслужават парите. Няма да забележите надписите “-70%” с големи цифри пред по-голямата част от магазините, както е в България, но когато видите ‘SALE’ или ‘HALF PRICE’, бъдете сигурни че не ви лъжат. Така например в магазина на SportsDirect може да намерите всякакви спортни стоки на безценица: блуза с къс ръкав „Пума”, която тук струва 42 лв., се продава за £7; маратонки „Лонсдейл”, които в България се продават за 75 лв., струват £9; къси панталонки „Адидас” на английски футболен отбор, които у нас струват 54 лв., струват £5. В магазина Primark цените са още по-ниски: къс ръкав £2.50, риза £5, пуловер £10, яке £10-20, пардесю £40, а долнище на анцунг „Умбро” струва £10 (в България същия, но в екип с горнището, струва 169 лв.) В магазина на French Connection на „Оксфорд стрийт” всички дрехи са на половин цена, а блуза с къс ръкав варира между £15-18, като аналогичен модел от по-стара колекция се продава за 85 лв. в столичен мол. Ще попаднете и на много намаления, които не си заслужават, но тогава просто отидете в съседния магазин, където със сигурност ще се заинтригувате.
Лондон е истинско предизвикателство за любителите (или по-скоро любителките) на шопинга, и подобна екскурзия в началото на годината е чудесен подарък. Чувството, че сте успяли да обиколите едва малка част от всички магазини обаче не трябва да ви плаши. Имайте предвид, че големите намаления привършват към края на януари. Затова, ако ще предприемате подобна екскурзия, сега е момента.

*Епичната «война» между британската EasyJet и ирландската RyanAir се води предимно в медиите и рекламните обяви; през 2010г. RyanAir нарече в печатните медии EasyJet „закъсняващия господин” и впоследствие се извини; през 2011г. ирландците подадоха сигнал до британския рекламен регулатор за неточна информация от страна на EasyJet, но след проверка на регулатора се оказа, че RyanAir са публикували няколко подвеждащи реклами.


 


Тагове: шопинг, Лондон
 
Коментари
 
С. Станева - 12-01-2012 г. 01:01:13

Браво! Изключително точна и изчерпателна статия.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1009