EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Намален кредитен рейтинг на Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намален кредитен рейтинг на Китай

mail18:45 | 29.06.2023прегледи 590 коментарикоментари 0


Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global) обяви, че е понижила прогнозата си за растежа на икономиката на Китай през тази година. Решението на агенцията бе оповестено, след като икономическите данни за май показаха, че възстановяването на втората по големина икономика в света след пандемията от КОВИД-19 се забавя, съобщи Ройтерс.

"Намалихме нашата прогноза за растеж на брутния вътрешен продукт през 2023 година: от 5,5 на сто до 5,2 на сто", пише в заключенията от проучване на "Стандард енд Пуърс Глоубъл".

"Възстановяването на Китай вероятно ще продължи, но с неравномерни темпове, като изоставащи ще бъдат инвестициите и промишлеността", обобщават експертите.

"Стандард енд Пуърс Глоубъл" е първата голяма международна кредитна агенция, която понижава прогнозите си за китайската икономика за настоящата година, въпреки че няколко големи банки, включително американската "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), вече намалиха очакванията си по-рано този месец.

Според "Голдман Сакс" през 2023 г. китайската икономика ще нарасне с 5,4 на сто, вместо по-рано прогнозираните 6 на сто, а като фактори за това се посочват слабото доверие и проблемите при пазара на недвижими имоти в страната.

През май икономиката на Китай показа признаци на продължаващ спад при инвестициите в имоти, докато промишленото производство и ръстът на продажбите на дребно не отговориха на прогнозите.

Източници, участващи в политически дискусии, заявиха, че Китай ще въведе повече стимули в подкрепа на забавящата се икономика през настоящата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg