EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Накъде през лятото?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Накъде през лятото?

mail18:07 | 27.05.2022прегледи 1231 коментарикоментари 0


Идва лятото, а с него и желанието за почивка и пътувания. Дали към морето или на планина, към СПА-курорт, в малко и тихо населено място или на опознавателно пътешествие из страната са въпроси, които занимават хората на прага на предстоящия отпускарски сезон. Все по-често туристите очакват да получат не само нощувка и изхранване, но и емоция, свързана с възможности за интересни изживявания, атракции, запознаване с местната история, култура, традиции и кулинария. Проучване на кореспонденти на БТА показа, че през идващите топли месеци са планирани разнообразни фестивали и събития в различни краища на страната, които могат да обогатят лятната програма на туристите, избрали България за своята почивка. 

За трето поредно лято Бургас ще привлича посетители с тематични уикенди. Миден уикенд е предвиден в периода 17-19 юни, като основни локации ще бъдат културно-туристическият комплекс „Ченгене скеле“ и бургаският остров „Света Анастасия“. Джулай и Ретро уикенд е предвиден от 30 юни до 3 юли с две основни събития на различни места по крайбрежието - първо издание на "Стереофест" – на Морска гара с гост Горан Брегович и традиционен концерт до моста в Морската градина с участието на бургаски банди, до който достъпът е свободен. За любителите на ретро автомобили по същото време ще има парад – на алеите между експоцентър "Флората" и Пантеона, а за привържениците на спорта – силното състезание "Триатлон Бургас 2022". 
Сладоледен уикенд е планиран за ценителите в периода 22-24 юли в зоната за отворен достъп на Пристанище-Бургас, а Бирен уикенд - в последните почивни дни на месеца. Съпътстващо събитие тогава са „Летни празници на изпятата поезия „Солени ветрове“ – на сцена „Охлюва“. 

През август Бургас ще бъде сцена на поредица фестивали, насочени към разнородна публика -  Спайс Мюзик фестивал на Морската гара (6-7 август), Солар фест (12-14 август), съпътстван от ветроходна регата "Сарафово Къп 2022", както и Tийн уикенд (19-21 август). Рибен уикенд е предвиден в програмата на Община Бургас за септември.

В Стара Загора летните фестивали и празници започват още този уикенд с откриването на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ на 28 май. Поради големия интерес, освен традиционните сцени на операта и Регионална библиотека „Захарий Княжески“, прожекции тази година ще има и в „Културен център Стара Загора“ като всички ще са безплатни. Предлагат се 43 заглавия на нови филми и съпътстващи инициативи до 1 юни, разказаха за БТА от местната община. 

От 9 до 11 юни е очакваният в района -  Джаз форум Стара Загора. За хората, които предпочитат малките населени места и докосването до традициите и живота на предците са подходящи Празникът на черешата на 11 юни в село Кирилово и „Пътят на хляба“ на 25 юни в село Преславен. 

Нов в района е двудневният Доктор рок-фест “Доктора, Доктора“ с участието на групи и състави, в които свирят или пеят хора с лекарска професия. Организатор е офталмологът д-р Станимир Трошев като общината ще помогне да провеждането му.

Първи Международен фестивал на лавандулата ще се организира в Чирпан и в село Средно градище, от 17 до 19 юни. Програмата му включва базар на продукти от лавандула, международен фотографски пленер, фолклорни надпявания, технопарти, детски пленер и работилница, три артинсталации. Акцент ще бъде гастролът на Старозагорската опера със спектакъла „ Усещане за жена“ по музика на Стинг. Очакван е и големият фестивал „Богородична стъпка“ в Старозагорските минерални бани, който се планира за края на август.  

Ако пътуването ви отведе в района на Сливен можете да се насладите на разнообразни събития, сред които най-мащабното  е Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим - от 29 до 31 юли в парк "Изворите", съобщиха за БТА от местната община. Традиционен за юли е и мотосъборът в местността Сайганица.

Едно от новите събития в Общинския културен календар е Детска възрожденска академия, в която деца ще се обучават на български фолклор, история, народни танци, тъкане на килими, в съчетание със спортни мероприятия, походи и барбекюта на открито. Академията ще бъде в дните от 25 до 29 юли.

Още на 11 юни Котел ще бъде домакин на празника на балканските градове „Балканът пее и разказва“, а на 13 юни, по случай Световния ден на плетенето, на открито ще се проведе тъкачна работилница. През август Котел за втори път ще посрещне десетки шахматисти от България и чужбина на открит шахматен турнир за купа „Георги Раковски“. В периода 19 – 21 август Жеравна е домакин на XIV Международен фестивал на народната носия“, организиран от Фолклорен ансамбъл „Българе“. Събитията през септември започват с кулинарната среща „От златните ръце на баба“ с пенсионерски клубове в общината. На 6 септември в къща-музей „Захари Стоянов“ ще се състои литературно четене в памет на българския революционер, политик, журналист и писател.

Котленският балкан става все по-предпочитан за целогодишна туристическа дестинация, посочиха от общината. Той е притегателно място за почивка заради запазените къщи-паметници на културата, музеите, църквите, както и трите архитектурни и исторически резервата в рамките на общината - село Жеравна, село Катунище и котленския квартал „Галата“. Голям интерес представлява и село Медвен, където се намира къщата на Захари Стоянов. 

В летните месеци Ямбол и регионът предлагат предимно културен туризъм и посещения на археологически обекти. Очакват се най-много български и чуждестранни туристи в Националния археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“, включен в 100-те национални туристически обекта. Той е единственият запазен в България голям тракийски град на площ от над 600 декара, съобщи за БТА Кремена Димова от Регионалния исторически музей в Ямбол. През сезона на отпуските туристите могат да разгледат впечатляващите архитектурните останки в древния град Кабиле, които са консервирани и реставрирани – тракийската крепостна стена с няколко кули, двете раннохристиянски базилики от IV век, двете римски бани, както и цял квартал от времето, когато селището е било римски военен лагер.

След две години прекъсване заради COVID-19, през септември в археологическия резерват отново ще се състои традиционният международен Панаир на туристическите забавления и анимации. Акцентът на деветото му издание ще бъде развитието и популяризирането на културния туризъм. Посетителите ще могат отново да гледат атрактивни исторически възстановки  – битки между римляни и траки, сцени от бита на древните хора.

Родопите са едно от предпочитаните места за любителите на планината. За тях също има богата програма, която може да разнообрази почивката им. Лифтовете в Пампорово ще бъдат пуснати в движение в края на юни, когато се повишава вълната от ваканционни групи. Представители на туристическия бранш в района на Смолян посочиха, че се засилва търсенето на пешеходни програми, спорт сред природата и варианти за „зелен“ фитнес. Акценти и през това лято ще бъдат възстановителните програми след обездвижване през пандемията или прекаран ковид -  горска терапия, пешеходни и велопреходи, спортуване сред лечебния въздух на Родопите. 

Основно българи избират балнеоложкия център Девин за лятна почивка, а в предишни години са отсядали израелски и индийски туристи. Планира се аквапаркът да бъде отворен след 10 юни. Ново събитие ще привлече допълнително туристи към града - на 9 юли се организира Фестивал на рибните ястия, информира кметът Здравко Иванов. 

Дестинациите за селски туризъм в Смолянско разчитат на повишен поток през летния сезон. Маршрутите по горното поречие на Арда, панорамната площадка край Могилица, преходи до диви места в Родопите са предпочитани за туристите, обясни планинският водач Снежана Орлова.  

Повечето традиционни фестивали в област Кърджали ще бъдат възобновени през тази година след двегодишно прекъсване  заради ковид мерките. Част от тях се провеждат в подножието на паметници на културата, какъвто е планираният през юни традиционен музикален фестивал „Нощта на Орфей“, посветен на тракийското светилище „Татул“ край Момчилград. 

Международната среща „Момчилград винаги в сърцето ми“, която тази година започва на 25 юли, привлича не само потомци на момчилградчани от цял свят, но и други туристи с програмата си. През този летен сезон акцент ще бъдат Летовнишкият водопад и езерото с лилиите. 

Кърджали ще събере фолклорни състави през юни, в рамките на Национален Тракийски събор „Кърджали 2022“. В края на юли брегът на яз. “Кърджали“ край с. Енчец ще стане сцена на рок фестивал - „Емона Рок Фест“, с участието на местни и гостуващи групи. Като атракция се предлага и разходка с плавателен съд в акваторията на язовира.

Отново през юни община Ардино ще обедини любителите на риболова и на фолклора на „Рибен фест“ в подножието на туристическия обект „Дяволски мост“.  За втора година, през август, празникът на община Ардино ще бъде съпътстван с Фестивал на чистите храни от Родопите, с участието на местни производители.

Ако планирате почивка по Северното Черноморие, е полезно да знаете, че през това лято Варна отново ще бъде домакин на повече от 10 фестивала, сред които най-мащабният е международният „Варненско лято“. Той ще бъде открит официално на 25 юни. 

В края на юли ще се проведе Международният джаз-фестивал. През август гости ще привлече фестивалът на хвърчилата „Въздушни чудеса“. 

Регионалният исторически музей във Варна през това лято ще зарадва своите посетители с изложба, посветена на 50-ата годишнина от откриването на Варненския халколитен некропол. В експозицията присъстват и находките от т.нар. Гроб 1, които от края на 70-те години на миналия век са се намирали в Националния исторически музей в София.

Варна ще бъде домакин и на няколко международни спортни събития. В края на май започва Световната купа по спортна гимнастика за мъже и жени. През юли градът ще приеме Европейското първенство по хандбал за младежи до 20 години. На 7 август ще се проведе традиционният плувен маратон Галата-Варна, който по традиция привлича много чуждестранни спортисти.

Крайморската община Бяла ще привлече гости в края на юни, когато ще бъде домакин на Националния събор на читалищата. В началото на юли ще започне тридневен мото рок-фест.

Голямата ваканция на  Добруджанското Черноморие ще започне с посрещането на Първото юлско слънце. По традиция сцена на празника Джулай морнинг ще бъдат скалите край  село Камен бряг, съобщиха от община Каварна. Български рок групи ще съберат хиляди в местността "Огънчето" в нощта срещу 1 юли, а легендарният вокалист на „Rainbow“, „Alcatrazz” и „Michael Schenker Group” Дуги Уайт ще изнесе едночасов концерт, акцент в който ще е песента „July Morning на „Uriah Heep“ в първите минути на изгрева. Празникът, посветен на Слънцето, ще оживи и Шабленския бряг, в местността "Малкото море", където също ще пеят рок групи, информираха от общината. 

За забавление на посетителите в черноморския комплекс "Албена" са предвидени горещи латино ритми, обявиха от ваканционното селище. В дните между 8-11 юли плажуващите ще аплодират на салса концерт OSCAR DE LEON от Венецуела и на Бачата концерт GRUPO EXTRA от Доминиканската република, както и известни танцьори и диджеи. Дневните партита ще бъдат на плажа, а нощните - в зала "Перуника".

И през новия туристически сезон "Двореца" в Балчик ще открие сцена за музикалната класика, съобщават от държавния културен институт. Архитектурно-парковият комплекс ще бъде декор на операта "Ромео и Жулиета", мюзикъла "Коса", балета "Шехерезада" - постановки на Варненската държавна опера. Културният център ще привлече летовниците с много прояви в Дни на италианската култура в края на юли и Дни на чилийската култура през август. Децата, които тръгват за почивка на море, да не забравят да вземат кофички и лопатки за фестивала "Пясъчни творения" на 9 юли, напомнят от "Двореца". Културният център очаква и студенти от висши училища по изкуствата, които ще представят на септемврийския фестивал "Виа Понтика" най-новите си постижения в театъра, музиката, изобразителното изкуство.

За любителите кулинари ще има изкушения в каварненското село Българево, което е най-големият производител на пъпеши в региона. Там ще бъде претеглен най-тежкият плод от новата реколта. На празника градинари и сръчни жени от селото ще демонстрират всичко, което може да се приготви от пъпеши, а туристите ще  опитат и непознати за тях десерти.

Едно от най-големите културни събития през лятото във Велико Търново е фестивалът „Сцена на вековете“ на Царевец, който ще зарадва любителите на операта и балета. Откриването е на 9 юли с постановката „Сънят на Пилат“- танцова мистерия по музика на Стефан Димитров на Държавната опера в Стара Загора. До 10 септември на откритата сцена под звездите в крепостта „Царевец“ ще представят своите най-нови спектакли държавните опери от Пловдив, Русе, Варна, Музикално -драматичния театър от Велико Търново. Общо 11 спектакъла ще привличат туристи от страната и чужбина. През тази година международното участие е симфоничен концерт на “Vienna Schönbrunn Orchestra” (Австрия) - на 6 август. По традиция фестивалът има част, посветена на най-малките и тяхната възможност да се изявят на голямата сцена. Две ще бъдат детските представления - на 11 юли с балета „Копелия“ по музика на Лео Делиб на Детска школа за класически балет „Класика“ във Велико Търново и на 3 август с мюзикъла „Алиса в огледалния свят“ в изпълнение на младите артисти от ‘’Бон-Бон Мюзик’’ – София.

В периода от 23 до 30 юли, Велико Търново ще посрещне стотици танцьори и певци в рамките на Международния фолклорен фестивал. Организаторите обещават 24-тото издание на фестивала да се превърне в празник на фолклорното изкуство с участието на състави от Грузия, Египет, Източен Тимор, Китай, Колумбия, Мексико, Узбекистан, Чили и България. 

От 19 до 21 август във Велико Търново ще се състои за първи път фестивалът „48 часа Варуша -Юг", който предвижда множество събития, които представят градската култура и модерното изкуство в града. Акцент е връзката между природата, хората и река Янтра, като край реката ще бъде обособен плаж. Идеята е фестивалът да започне от периферията на квартала със зоната край реката през деня, вечерта ще бъде концентрирана към събитията на улицата, в галериите, ателиетата, местата за срещи и работилниците на творците.

Ценителите на класическата камерна музика ще имат възможност да се насладят на виртуозните изпълнения на световно известни инструменталсти и изпълнители в рамките на фестивала Arbanassi Summer Music, който тази година ще бъде от 13 до 19 юли в средновековните църкви „Свети архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Георги“ в Арбанаси. Освен класически произведения за камерна сцена от Прокофиев, Шостакович, Брамс и Глазунов, тази година ще има изпълнение с мотиви от еврейска народна музика.

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ след двегодишно прекъсване ще се състои в легионерския лагер “Нове“ край Свищов. Първият в България и на Балканите античен фестивал зове за 16-и път любителите на древната история и приключенията в периода 10-12 юни. На сцената ще покажат умения, сила, автентични оръжия и облекла над 120 реенактори от Италия, Румъния, Англия и България. 

За 14-и път рок и блус музиканти ще зарадват публиката на Миндя рок фест на откритата сцена в центъра на великотърновското село Миндя. Идеологът на фестивала - професорът по политология Евгений Дайнов го определя като най-големия безплатен фестивал за рок и блус музика в България. През тази година планираните дати са 26 и 27 август.

Богатата културна програма на община Разград очертава града като фестивална столица на Лудогорието през летните месеци. През юни и юли той ще живее в ритъма и пулса на няколко интересни фестивала, които привличат гости и участници от цяла България и различни краища на света, разказа за БТА Нели Николова от общинския отдел „Култура“. Най-популярни са Панаирът на киселото мляко и Фестивалът на народните традиции и художествени занаяти. Тази година Разград ще се превърне в столица на киселото мляко и на майсторите на художествените занаяти от 28 до 30 юли. Фолклорни състави от различни краища на света ще радват жителите и гостите на града с пъстрота и настроение.

Разградчани ще посрещнат гости от близо и далеч и за фестивала „Белите нощи на Разград“, посветен на културно-историческото наследство на града и неговите паметници. По традиция той се провежда в две последователни вечери - в нощта срещу Еньовден и на самия Еньовден (23 и 24 юни). По това време всеки от музеите в града „оживява“ с присъствието на различни видове изкуства. 

На голям интерес се радва и фестивалът „Читалищата – живото наследство на България“. На откритата сцена в Археологическия резерват „Абритус“ публиката ще се наслади на фолклорни изпълнения на етносите, живеещи в Лудогорието.  

На 2 юли центърът на разградското село Гецово ще бъде огласен от песните и танците на самодейци от фолклорни колективи от различни населени места на областите Разград и Търговище. В рамките на 11-ото издание на Капанския събор те ще представят колорита и самобитността на капанския фолклор. 

На 7 юни в Омуртаг ще се проведат традиционните Юнски дни на културата и празник на града. През юли омуртагското село Врани кон ще е домакин на Ден на занаятите, организиран от читалището „Труд – 1950“ в селото. През август в село Горно Новково ще бъде организиран фолклорният събор „И си носим песента“, в рамките на който българо-мохамеданите представят своите бит, култура и фолклор. Освен изпълнители на автентичен фолклор, на него идват хора от цялата страна, чиито корени са от Родопите, но са дошли в тази част на България през годините в търсене на препитание.

Районът на Опака привлича туристи със скалния манастир до Крепча -  най-значимият средновековен паметник в целия Поповско-Опаченски район на Търговищка област. Изсечен е във варовиковите скали, намиращи се на два километра от центъра на селото. По стените на църквите и килиите има врязани кирилски, староеврейски букви и рунически знаци и рисунки. Два старобългарски надписа открити върху стените му, според учените, представляват най-ранните надписи на кирилица.

Театралните празници „Дни на големия театър в малкия град“ ще се проведат за 24-ти път в Търговище. В дните между 5 юни и 4 юли на сцената на Драматичния театър ще бъдат представени четири от най-добрите театрални постановки, играни в момента.

На 18 юни в Търговище ще се проведе творческа среща – с гала концерт, официално награждаване и работилница, заключителни прояви от фестивала за съвременни и характерни танци „Слънцето е в нас“. Той е за любителски състави от цялата страна, работещи в областта на съвременните и характерни танци.

Туристи от цялата страна привлича древният град „Мисионис“, обявен за един от стоте туристически обекта на България. През последната година при археологическото лято на обекта бе вложен сериозен финансов ресурс за разкопки, реставрация и консервация. Старината все повече се налага като място за исторически туризъм.

Традиционният Русалски панаир ще се състои от 13 до 19 юни в Попово. В дните между 8 и 10 юли градът ще е домакин на националната фолклорна среща "Автентичност и съвремие". Туристи в региона привлича и крепостта „Ковачевско кале“ на пътя Плевен – Попово, където ежегодно се правят археологически разкопки и се доразвива като туристическата дестинация.

Фестивалният сезон през летните месеци в района на Враца се открива с Националния фолклорен събор „Де е българското“, който за 16-ти път ще се състои на 29 май в туристическия комплекс „Дядо Йоцо“ край мездренското село Очин дол. За участие в него заявки са подали 43 фолклорни състави и индивидуални изпълнители от областта и страната, съобщиха за БТА от общинския пресцентър. Съборът закрива празниците на културата „Мездра – май“, в рамките на които общината бе домакин на  четири фестивала, изложби, концерти и други събития, които се радваха на интерес от местните хора и многобройни гости. 

В община Мездра предстоят местни фестивални прояви в селата Царевец, Типченица, Зверино, Моравица и други през цялото лято. В края на лятото археологическият комплекс "Калето" край Мездра ще бъде домакин на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура.

След две години прекъсване врачани очакват с нетърпение Десетия национален фолклорен събор „Леденика“, който традиционно ще се състои край едноименната пещера на 25 и 26 юни. Най-очакваното събитие на събора е врачанската сватба на двама млади при спазване на старинната местна фолклорна традиция. Досега пет двойки са кандидатствали да станат семейство по време на фолклорното събитие сред красотата на Врачанския балкан.

В края на август и началото на септември се очаква да се поднови фестивалът „Музика в пещерата“, съобщиха за БТА от община Враца. Мястото е отново най-популярният туристически обект край града – пещерата „Леденика“. Организаторите от Симфониета- Враца и Общината вече подготвят програмата, която се очаква да бъде изпълнена с приятни музикални изненади за публиката.

След фолклорния събор в началото на юли ще се проведе популярният Празник на баницата във врачанското село Баница. 

Красотата на Балкана може да се съчетае с кулинарни изкушения на Празника на тетевенската саламура, който тази година е планиран за 26 юни. Традиционно се организира на централния площад в Тетевен и събира гости от цялата страна, дошли да опитат вкусна рибена чорба и да видят природата в региона. Освен представяне и дегустация на местната тетевенска рибена чорба (саламура) и на характерни рибни и домашни ястия от региона, празникът е съпътстван с музика и изложение на занаятчии.

Други събития в Тетевенския край са Националният фестивал на народните обичаи и автентичната носия в село Рибарица през юли и  Националният фолклорен събор „От Тимок до Вита“ в село Черни Вит през август.

Вече традиционен е събитийният туризъм в Троянския Балкан, където летните месеци са изпълнени с разнообразни прояви. На 1 и 2 юли любителите на рок музиката ги очаква „Рок в сърцето на Балкана“ – с участието на група „Керана и космонавтите“, Милена, група „Кикимора“ и Видинска държавна филхармония. Следващата седмица е второто издание на фестивала „В сърцето на Балкана“, с участието на самодейци от цяла България.

Международният фестивал на музиката и изкуствата „JAM ON THE RIVER“ в троянското село Дебнево ще е 12 и 13 август.

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак всяка година около 15 август – Голяма Богородица, организира популярния панаир на занаятите. В рамките на три дни събира хиляди хора, дошли да съчетаят поклонническия туризъм с докосването до произведенията на майсторите и дегустацията на традиционни кулинарни произведения.

 Емблемата на Троян е Българският фестивал на сливата, който тази година ще очаква своите гости от 23 до 25 септември.

Много посещавано събитие е „Jazz под звездите. На 9 юли на поляната на пещерата „Гарваница“ гостите ще се насладят на неповторимата симбиоза между джаз и природа, публика и музиканти, залязващо слънце и първи лунни лъчи, обещават организаторите.

През последната седмица на август в Казанлък се организират Празници в Долината на тракийските царе. Повод за създаването им са археологическите открития в района – Казанлъшката тракийска гробница, могила Голяма Косматка – гробница на Севт III, Храм в могила Шушманец, Храм в могила Оструша. 

Националният фестивал-надиграване „Заигра се хоро голямо“ събира фолклорни състави от цялата страна. Тази година събитието се организира за трети път и ще се състои в периода 1-3 юли в Етнографски комплекс „Дамасцена“ в село Скобелево, община Павел баня. 

Тазгодишното издание на фестивала OPEN BUZLUDZHA ще бъде в периода 19-21 август на поляната пред хижа Малка Бузлуджа под мотото „Ти си ключът, отвори Бузлуджа“. Цел на събитието е набиране на средства за отваряне на монумента за посетители. Във фестивала ще се включат P.I.F., „Керана и космонавтите“, „Уикеда“, Държавна опера – Стара Загора и много други музиканти, а дневната част ще включва туристически обиколки, работилници и лекции. 

Река Дунав и Видинският край традиционно посрещат хиляди туристи, привлечени от красива природа, оперни, фолклорни и кулинарни фестивали, атракции по вода, въздух и суша. Над 380 круизни кораба с над 50 000 чуждестранни туристи се очакват на пристанище Видин, много са и българите, преоткриващи този край на страната.

Сред най-популярните местни фестивали е "Опера на върховете" край Белоградчик, който тази година е между 5 и 21 август. Балетното и оперното изкуство на Белоградчишките скали тази година ще бъдат поставени от „Набуко“ от Джузепе Верди, „Аида“, „Норма“ от Винченцо Белини. В дните 12 , 13 и 14 август зрителите ще могат да гледат под открито небе балетните постановки „Баядарка“, по музика на Лудвиг Минкус , „Хиляда и една нощ“ - балет от Фикрет Амиров и „Корсар“- балет от Адолф Адам. Последните четири фестивални дни зрителите ще бъдат в „плен“ на мюзикъла „Мамма Миа“ с режисьор маестро Пламен Карталов, музика и текст Бени Андершон и Бьорн Улвеус, каза за БТА Росен Младенов, зам.-кмет на  Белоградчик.

За туристите Белоградчик предлага атракции с балон, велосипеди, гребане с драконови лодки в Рабишкото езеро. Специални турове с дегустации в региона се организират за любителите на виното и местните храни, както и разходка с лодка или моторница по река Дунав.

От края на май до края на октомври  стотици самодейни състави от България и балканските страни участват в традиционните фолклорни фестивали и събори – „От Тимок до Черно море“ в Белоградчик през юни, традиционния турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“   в средата на юни в Чупрене. 

На 8 и 9 юли Видин посреща като солисти известни български изпълнители, които ще участват в Летните вечери на операта и оперетата. Под диригентството на маестро Григор Поликаров, видинската Симфониета и Общински хор „Гена Димитрова“ - Плевен и солисти ще бъде представена операта от Верди „Тробадур“, а под диригентството на Димитър Косев – оперетата „Царицата на Чардаша“, каза за БТА Мирослав Кръстев, директор на Симфониета Видин.

В края на август и началото на септември е традиционният седемдневен Видински панаир с над 100-годишна история.

В края на август във Видин си дават среща мотористи от България Румъния, Сърбия и други страни  в традиционния мото събор, който се провежда три дни. Многобройни са и почитателите, които идват и за Ретро парада на стари автомобили Видин 2022 г. В средата на септември градът привлича велосипедисти от различни страни на традиционния велопоход по поречието на Дунав – „Дунав Ултра“.

Стотици млади хора и туристи идват във Видин и Белоградчик, за да посрещнат първото юлско слънце на брега на Дунав и сред уникалните Белоградчишки скали под звуците на любимата музика.

Туристическо изложение "Уикенд туризъм" и Фестивал на туристическите забавления и анимации ще се състоят в Русе от 16 до 18 юни. Съпътстващата програма тази година включва парад на ретро автомобили и мотоциклети, парад на Общинските духови оркестри, както и концерти на известни изпълнители. 

Международен тунинг фестивал "MASKA" ще се организира от 1-ви до 3-ти юли тази година на полигона в кв. "ДЗС" в Русе. Програмата е разнообразна и включва изложение на тунинговани автомобили, дрифт шоу, офроуд по специално изградена писта, както и концерти на известни изпълнители. 

В края на летния сезон - в средата на септември, Русе кани на международен фестивал на живите статуи, съобщиха от Русенския театър. "Събитието ще се организира за седма година. То е единствено по рода си в България", обясниха организаторите. Актьори ще се превъплътят в живи статуи, разказващи истории. Програмата включва и изява на улични артисти, жонгльори и музиканти.

Празник на торта "Гараш" ще има в крайдунавския град на 17 септември тази година. Всеки ще може да опита от сладкото изкушение и да си припомни, че в Русе е създадена рецептата за прочутата торта. 

В началото на идния месец - на 5 юни, в Парка на младежта в Русе ще се състои и петдесет и второто издание на фолклорния събор "Златната гъдулка". Музикалният форум е с конкурсен характер и на неговата сцена ще се представят стотици изпълнители – танцови и певчески състави, инструменталисти, разказвачи, групи за народни обичаи от област Русе и други региони на България.

В русенския град Бяла ще се състоят "Летни вечери край басейна" - от 1 юли до 14 септември. Програмата включва срещи веднъж или два пъти седмично - както с известни музиканти, така и с изпълнители от региона. 

В Русенско през летния сезон предстоят и множество фолклорни фестивали и събори. През идния месец ще има национален фолклорен фестивал "Сцена под липите" в лесопарка "Липник" край русенското село Николово. Община Две могили кани на фолклорен събор "Жива вода" - в местността Аязмото в село Каран Върбовка.

За жителите и гостите на столицата, които не планират далечни пътувания, богата лятна фестивална програма предлага близката община Перник. От 31 май до 7 юни там ще се проведе един от големите международни фестивали на късометражното кино "В Двореца" със селекция от 270 филма. Веднага след него започва детският театрален фестивал "Арлекин", който ще бъде изнесен на няколко сцени в града. 

Перничани по традиция ще посрещнат първото юлско утро на крепостта "Кракра" с рок концерт. За втори път се организира фестивал "Пейка" в Западния парк на града, в който ще бъде включена модерна електронна музика. Перник ще отбележи 93 години от обявяването му за град. С цел привличане на повече туристи се популяризира единственият на Балканите Подземен минен музей, за който наскоро община Перник подготви кратък туристически филм.  

Подготвя се по-широко честване на пренасяне на мощите на Св. Иван Рилски на 1 юли, тъй като Перник е едно от местата, на които мощите са пренощували. Есента е планиран фестивалът "Рестарт Перник", включващ различни пърформанс, изложби, малки концерти и др.

С "Празник на черешата" започват летните празници и фестивали в Кюстендил. Изданието му през тази година ще се състои от 24 до 26 юни. Акцент в трите празнични дни е изложба-базар на череши и черешови произведения. Гостите на празника участват и в състезателни игри с череши, а последният ден е посветен на кулинарна надпревара, в която плодовете намират широко приложение. 

От 15 до 17 юли в лесопарк "Хисарлъка" над Кюстендил ще се състои второто издание на фестивала "Хисарлъка Experience". Идеята на организаторите е местността да се превърне тридневен център за забавления за деца и родители. На откритите сцени се организират концерти на любими български изпълнители, ателиета и арт-школи, създават се павилиони за храни и напитки.

От 21 до 23 юли Кюстендил ще е домакин на XVIII-то издание на Международния фолклорен фестивал "Сребърна пафта", които традиционно събира участници от всички точки на света. Фестивалът започва с дефиле в националните костюми на участниците по централната пешеходна алея в Кюстендил. 

В средата на месец август, когато се отбелязва Успение на Пресвета Богородица, Кюстендил почита празникът "Панагия" - Въздигане на хляба. Традиционно в центъра на града се подрежда изложение на обредни хлябове, я уменията си показват десетки майстори. Празникът започва с традиционно заместване на Богородичен хляб и ритуали.

Международния фестивал "Балканска черга" работи за популяризирането на местните традиции, бит и култура. Традиционни участници са фолклорни състави, занаятчии, художници от България, Сърбия и Македония. През 2022 г. фестивалът ще се проведе от 16 до 18 септември в село Шишковци, община Кюстендил.

Национален средновековен събор „Магическа Мадара" ще се състои на 19 юни в едноименния историко-археологически резерват. „Стремежът е участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се запознаят гостите с бит, облекло, кухня, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи, отбелязва Юри Йоргов - главен уредник на НИАР „Мадара“ и член на НД „Традиция“ в Шумен. 

Фолклорният фестивал „Шумла“ ще посрещне гости от 17 до 19 юни край паметника „Създатели на българската държава“ на Шуменското плато. В него ще участват танцови и певчески състави от цялата страна. Ще има и кулинарна изложба „Пътуване във времето“.

/БТА/


Тагове: лято, събития
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg