EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Накъде за полските ябълки и гръцките праскови?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Накъде за полските ябълки и гръцките праскови?

mail10:00 | 12.08.2014прегледи 859 коментарикоментари 0


Полша е предприела дипломатически демарш, за да постигне бързо отваряне на американския пазар за полските ябълки, засегнати от руското ембарго, съобщи Франс, цитирайки полския посланик в САЩ Ришард Шнепф. Искаме да намерим бързо решение на проблема, тъй както ситуацията е извънредна, обяснява посланикът в интервю за полската агенция ПАП и добавя, че вече се срещнал и разговарял по въпроса с Майкъл Скюз, заместник-министър на земеделието. Полша иска чрез бърза процедура да получи съгласие за износ на своя селскостопанска продукция за САЩ, в това число на ябълки. Полският дипломат казва, че следващата среща по въпроса вече е насрочена - тя ще е на 18 август, и посочва, че Варшава разчита на подкрепата на американския си съюзник не само в областта на отбраната, но и в търговията. Имайки предвид, че и американската страна е засегната от руските санкции, разчитаме на по-голямо разбиране, казва Шнепф. Полският вестник "Газета виборча" припомня, че САЩ от години не допускат на пазара си ябълки от ЕС (с изключение на Италия). Официално се казва, че причините са свързани с фитосанитарния контрол, но всъщност става дума и за защита на американската продукция, отбелязва вестникът. На срещата на 18 август полската страна ще представи на американската агенция, разрешаваща внос на земеделска продукция, списък на полските плодове и зеленчуци, най-засегнати от руските санкции. Досега Полша имаше право да изнася за САЩ броколи и чушки. Полското посолство в САЩ помести на страницата си във Фейсбук и в Туитър видеозапис, на който посланикът хвали "вкусните полски ябълки". Скъпи американски приятели, моля ви, присъединете се и заедно с мен призовавайки правителството на САЩ да отвори врати за нашите "ябълки на свободата", убеждава дипломатът. Полша е най-големият производител на ябълки в Европа, следван от Италия и Франция, отбелязва Франс прес.

Първите ТИР-ове, натоварени с гръцки праскови, са поели обратно към Гърция, тъй като не са успели да влязат в Русия след наложеното от Москва ембарго, съобщават гръцките електронни медии. Предполага се, че около три хиляди ТИР-а с гръцки праскови и нектарини са потеглили за Русия. За днес е насрочено съвещание на гръцките износители от селскостопанските производителни райони на Иматия, Пиерия, Пела, Козани и Флорина, за да бъде оценена възникналата ситуация. В. "Та неа" пише, че на европейско ниво този въпрос ще бъде обсъждан в четвъртък в Брюксел. Очаква се експерти да обсъдят последиците от възникналата криза, а специална група да проучи възможностите и да предложи решения.

Около 25 хиляди фермери в Гърция в момента са в отчаяно положение заради невъзможността за износ на плодове и зеленчуци в Русия заради руското ембаргото за внос на храни от ЕС. Това пише гръцкият вестник "Нафтемборики", цитиран от ИТАР-ТАСС. Гръцкото издание посочва, че липсата на достъп до руския пазар заплашва с фалит хиляди малки и средни гръцки производители, а има и риск от падане на цените на продукцията и на гръцкия пазар с до 70 процента. Според представители на земеделския сектор в Гърция замразяването на договорите за износ в Русия за една година фактически означава загуба на руския пазар за гръцки продукти за не по-малко от пет години. Необходими бяха около десет години, за да бъде намерено място за гръцките праскови на руския пазар, каза представител на земеделския сектор пред "Нафтемборики". Гърците се опасяват, че новите страни, изнасящи земеделска продукция за руския пазар, ще подпишат дългосрочни договори за доставки не само на свежи плодове и зеленчуци, а и на консервирани продукти и сокове, каквито гърците още не могат да изнасят за Русия.
В Гърция цените на едро на плодовете и зеленчуците вече започнаха да падат. Цените на производителите за килограм праскови на едро преди ембаргото на Русия бяха между 20 и 25 евроцента, а в момента са около 10 евроцента, пише "Нафтемборики".

Според различни оценки загубите на Гърция от ембаргото може да бъдат от 140 до 240 милиона евро. Властите в Гърция обмислят и възможности за предоставяне на плодовете на армията, болниците, хотелите и училищата.

По данни на Общогръцката асоциация на износителите през 2013 г. гръцкият износ на селскостопанска продукция в Русия е възлизал на 178 милиона евро. Доставките от Гърция в Русия тази година и преди забраната намаляха рязко. Според Асоциацията стойността на износа от Гърция в Русия е по-ниска с 23,9 процента за първата четвърт на тази година в сравнение със същия период на миналата година - от 82,9 милиона евро до 63 милиона евро. По данни на гръцкото земеделско министерство 41,5 процента от гръцкия износ за Русия се пада на продукция от селскостопанския сектор. Общият обем на износа на страната в Русия достига 406 милиона евро, като Русия и Украйна потребяват около 18 процента от всички изнасяни плодове и зеленчуци, 50 процента от ягодите и почти 25 процента от праскови, пресни и консервирани.

Източник: БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg