EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Найденов: Преговорите по ОСП приоритет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Найденов: Преговорите по ОСП приоритет

mail10:40 | 05.01.2012прегледи 348 коментарикоментари 0


Най-амбициозната ни задача е да успеем да се позиционираме добре в преговорите за бъдещето на Общата селскостопанска политика и новия програмен период 2014-2020 г. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. „Преговорите вече започнаха, страните направиха своите заявки, и България трябва да се позиционира, трябва да отстоим интересите си максимално добре. Доста е амбициозно, доста е отговорно. Аз го заявих пред различните браншове в земеделието, че не искам сам да водя тези преговори, искам и те да участват активно, искам те да могат да защитят позицията също и в Европейския парламент, и в Европейската комисия. Това е голямото предизвикателство”, каза министър Найденов.
Според него българският земеделски производител очевидно е конкурентноспособен, имайки предвид данните от външно търговското салдо. „За 2010 г. външното търговското салдо в търговията с аграрна продукция се увеличи 3 пъти, спрямо 2009 г., а само за първите месеци на 2011 г. надмина това за цялата 2010 г. След като имаме такъв експорт, след като има търсене на българските стоки, българският земеделски производител е конкурентноспособен. В лошото има и добро – картината на дефилирането на селскостопанската техника ни показа на всички, че отдавна българското земеделие се е разделило със старата допотопна селскостопанска техника. Виждаме едни модерни машини, имаме големи и модерни стопанства – всичко това е признак на конкурентноспособност”, каза Мирослав Найденов.
„Другата статистика, която дава Европейската комисия, е, че българският земеделски производител е на първо място в Европейския съюз по доходите. Тръгнахме от много ниска база и когато сме в челото на такива класации... Отделно информацията от Европейската сметна палата, че сме първенци и по усвояването на европейските средства – с близо 55% за миналата година. Всичко това говори, че влизат много средства в сектора, българската стока е конкурентноспособна и е търсена не само на европейския, а въобще на световния пазар”, бе категоричен Мирослав Найденов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg