EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Най-търсените професии в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-търсените професии в България

mail12:03 | 30.05.2011прегледи 3942 коментарикоментари 1


Менпауър България обяви резултатите от „Годишното изследване за недостига на таланти”, според което 42% от работодателите в България имат трудности да попълнят критични позиции в своята организация. Според шестото годишно издание на изследването за недостига на таланти на ManpowerGroup един на всеки трима работодатели по света има затруднения да попълни важни свободни позиции.
Тук в България позициите, които работодателите намират за най-трудни за попълване, са инженери, мениджъри и ръководни кадри и занаятчии.
Нaдя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска, каза: „Ако не всички работодатели изпитват болезнените проблеми на световния недостиг на таланти, то има външни сили, които най-вероятно скоро ще ги поставят под натиск. Компаниите трябва да възприемат дългосрочен подход, за да са сигурни, че имат таланта, от който се нуждаят, за да постигнат своите бизнес цели. Докато талантът не може да бъде „произведен” в краткосрочен план, една силна стратегия за работната ръка ще гарантира, че бизнес стратегията на компанията ще бъде подпомогната от наличието на хората с таланти, от които се нуждае, за да я изпълни.”

Най-търсените позиции в България през 2011 г.
1. Инженери
2. Мениджъри/директори
3. Занаятчийски професии
4. Секретарки, лични и административни асистенти, помощен персонал за офис дейности
5. Техници
6. Шофьори
7. ИТ специалисти
8. Търговски представители
9. Счетоводители и финансисти
10. Машинисти/машинни оператори

Новият доклад на ManpowerGroup „Да „произведем” таланти за Човешката ера” предоставя препоръки как работодателите могат да разрешат парадоска на липсата на таланти и изобилието на налични работници, в т.ч. изграждане на холистична стратегия за работната сила, осъвременяване на моделите за работа и практиките, свързани с човешкия капитал, които да отговорят на реалността на 21-ви век, и сътрудничество с правителствата, образователните институции и отделните индивиди.„Фактът, че компаниите цитират липсата на умения или опит като причина за надостига на таланти трябва да е предупредителен сигнал за организациите, образованието, правителството и всички нас”, добави Надя Василева. „Всички тези страни задължително трябва да работят заедно, за да отговорят на дисбаланса при търсенето и предлагането на пазара на труда по един систематичен, гъвкав и последователен начин.”

Причини за трудностите на работодателите при запълване на работни позиции – България, 2011 г.

Липса на подходящи кандидати/няма кандидати (недостиг на таланти) 55%
Липса на опит 44%
Липса на "твърди" или технически умения 32%
Липса на бизнес или академични знания/квалификации за сектора 26%
Търсят по-високо заплащане 20%
Не притежават подходящите ценности и мислене 16%
Липса на "меки" или междуличностни/комуникационни умения 15%
Друго 6%
Нежелано географско местоположение 3%
Липса на кандидати, които биха работили на непълен работен ден или на проектна база 2%
Нежелание да променят работата си при настоящото икономическо положение 2%
Липса на подходящи личностни качества и интелигентност 1%
Лош имидж на бизнес сектора/професията 1%
Нежелание да се преместят в друг град 1%
Твърде висока квалификация на кандидатите за работа 0%
Лош имидж на компанията и/или нейната култура 0%
Не знам 0%

Едни от най-честите решения, които работодателите в България използват, за да преодолеят тези трудности, са да назначават служители, които в момента нямат уменията за позицията, но имат потенциал за развитие (59%); предоставят допълнителни обучения на настоящите си служители, за да попълнят свободните позиции (29%) или променят стратегиите си за реклама и подбор на персонал (26%).

 


 
Коментари
 
Тони Коремът - 12-06-2011 г. 06:01:19

ГАРАНЦИЯ TRUST ЗАЕМ АД Били ли сте опитвали да получат заеми от банките, без успех? Спешна нужда от пари да се измъкнем от дълг? Нуждаете се от средства за разширяване или създаване на свой ​​собствен бизнес?. Нашите трудно заеми пари и на всеки друг вид кредити, с лихвен процент между 3% - 5%. Нашите заеми Nation Широк, като се започне от 1,000.00 до 100 милиона долара / паунд / евро. Ние фонд 100% и с LTV от 75% -85% за придобиване на имущества, Отговори на този е-мейл: gtloans001@gmail.com Ние предлагаме следните видове Твърди пари кредити: Твърди пари заем, кредитна линия, Търговски кредити твърд пари Лична твърд кредити Пари Бизнес твърд кредити Пари Инвестиции твърд кредити Пари Развитие твърд кредити Пари Придобиване-Кредити Оборудване Лизинг Начална Кредити търговски заеми собственост Опис кредити Необезпечен Borrowin Строителство заеми Вземания линии кредити от кредитни Финансиране Факторинг галерия Машини кредити Оборотен капитал Настилки линии Земеделс

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg