EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-слаб ръст на Китай през 2013

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-слаб ръст на Китай през 2013

mail12:30 | 24.01.2014прегледи 774 коментарикоментари 0


Китайската икономика, която е втората по големина в света, отчете най-слабия си растеж от 14 години, нараствайки със 7,7% до 56,88 трилиона юана (9,31 трилиона долара) миналата
година, предадоха световните агенции, като цитират китайската статистическа служба.
Годишният растеж е изпреварил очакванията на правителството, което прогнозираше нарастване на икономиката със 7,5%, но все пак е най-бавният растеж от 1999 година и еднакъв с преразгледания растеж за 2012 година.
БВП на Китай се е увеличил със 7,7% и през четвъртото тримесечие на 2013 година спрямо 7,8% през третото тримесечие.
Китайската икономика е забавила растежа си през последното тримесечие на миналата година и изглежда ще продължи да се забавя, което ще увеличи натиска върху лидерите на страната да
подкрепят растежа на фона на усилията им за широкомащабни реформи, отбелязва Асошиейтед прес.
Отслабването на растежа може да накара Пекин да прибегне до държавни инвестиции, за да подкрепи увеличаването на БВП. Това обаче би повишило дълговите равнища, които вече предизвикват безпокойство за състоянието на китайската финансова система и могат да подкопаят усилията за преход към по-устойчив растеж, основан на вътрешното потребление.

Растежът на китайската икономика все още е доста по-силен от растежа на САЩ, Япония и Европа. Неочаквано рязкото забавяне спрямо двуцифрените равнища на растеж, отчитани през предходното десетилетие, обаче засили риска от политически опасното намаляване на работните места и увеличи предизвикателствата пред Комунистическата партия да прекрати зависимостта на икономиката от износа и инвестициите. МВФ прогнозира растеж на китайската икономика през текущата година от 7,6 на сто, но очакванията на частния сектор са за растеж от 7,2 процента. Това би било най-малкото увеличение на китайския БВП от 1990 година, когато страната отчете растеж едва от 3,8 на сто, допълва АП.


 


Тагове: китай, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg