EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-скъпите компании на света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-скъпите компании на света

mail09:45 | 08.01.2021прегледи 651 коментарикоментари 0


Технологичните гиганти отново водят класацията на най-скъпите компании в света. В топ 10 има само три фирми, които не са американски, а от германските само една е сред първите 100.

Стилен, скъп, успешен - iPhone

С пазарна оценка от почти 2,3 трилиона щатски долара Apple (на снимката iPhone 12) заема първото място сред най-скъпите компании в света. Американският технологичен гигант, чиито акции нараснаха с почти 80 процента през 2020-а, е изместил от върха нефтения концерн Saudi Aramco, сочат данните на "Ърнст и Янг" и "Ройтерс".

Горивото на глобалната икономика

Нефтеният концерн Saudi Aramco (на снимката при борсовия си дебют през декември 2019) преотстъпи първото място на Apple. Арабската компания е единствената сред първите десет в борсовата тежка категория, която не е от технологичния или от финансовия бранш. Пазарната капитализация на Aramco е 1,87 трилиона долара.

Истинска златна мина

С две изключения – Saudi Aramco и холдинга Berkshire Hathaway (десето място) – всички останали в челото на класацията са технологични компании. Седем са от САЩ, две от Китай – Tencent и Alibaba. Пазарната стойност на Microsoft му отрежда третото място - 1,69 трилиона долара.

Доставчик и по въздуха

Първоначално Amazon е търговска фирма. Благодарение на иновативния си бизнес модел, базиращ се на интернет, фирмата на най-богатия човек в света (Джеф Безос) също се присъединява към технологичния сектор. Междувременно Amazon започна да използва и дронове за доставка на стоки. С пазарна цена от 1,67 трилиона долара компанията заема четвъртото място за 2020 година.

Последният в клуба на "трилионерите"

Още една американска компания, която разчита на интернет: с пазарна капитализация от 1,19 трилиона долара концернът-майка на Google – Alphabet е петата най-скъпа компания в света и последната, чиято стойност се измерва в трилиони. Следващите в класацията се оценяват "само" в милиарди.

На автопилот в изпреварващата лента

Хем технологична, хем американска – следващата кандидатка за място в топ 10. Пазарната цена на Tesla (631 милиарда долара) ѝ отрежда деветото място – непосредствено след Facebook и китайските Tencent и Alibaba. Калифорнийците, устремили се междувременно и към космоса, бележат феноменален успех - в годишната класация за 2020 се изкачват с цели 143 места!

Германският първенец

А германските фирми? Трябва да потърсим доста назад, за да стигнем до първия германски представител: чак на 71-во място откриваме софтуерния концерн SAP – единствената германска компания сред първите 100. С пазарна оценка от 160 милиарда долара фирмата се е придвижила с 21 места надолу в класацията.

Черната овца

На 129-о място и с пазарна оценка от 100 милиарда долара се подрежда Volkswagen. В сравнение с 2019 германският автомобилен концерн се е сринал с 15 места в класацията. Имайки предвид огромните глоби, наложени му заради манипулациите със софтуера, направо можем да говорим дори за една успешна година за фирмата от Волфсбург.

Трилъчевата звезда блести слабо

По германските пътища на автомобилите от Щутгарт им приляга повече да са в най-бързата лента. Което обаче категорично не е така, ако сравним финансовите показатели на швабите с тези на водещите компании в света: 182-ро място и пазарна капитулация от 76 милиарда долара. Но автомобилите с трилъчевата звезда отпред се изкачват – миналата година Mercedes е заемал едва 207-та позиция в класацията.

Автор: Дирк Кауфман, Дойче Веле, Ройтерс


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg