EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-силно търсене на офиси от 2009 г. насам

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-силно търсене на офиси от 2009 г. насам

mail09:30 | 11.07.2014прегледи 1061 коментарикоментари 0


Офис пазарът изпрати най-силното си полугодие от рецесията през 2009 г. насам с общо 67 хил. кв.м усвоени площи. Само второто тримесечие беше най-силното от две години насам. В същото време не бяха завършени нови клас А и В офис площи, което доведе до намаляване на общото ниво на незаетост до 28,5%, а за топ 10 офис сградите – почти с цял процентен пункт до 6,6%.
„Аутсорсинг и ИТ секторите продължават да се представят отлично. България е ключов център за услуги за големи американски и западноевропейски компании и тази й позиция ще продължи да поддържа пазара и в бъдеще“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton.
Въпреки силното търсене наемите се запазиха стабилни поради все още същественото предлагане на площи в нови висококачествени сгради. Те са 12.5 евро на кв.м месечно за клас А сгради в центъра на София и в границите 10-12 евро на кв.м на месец извън центъра.
Клас А офис сградите по бул. „България“ и в района на летището доминираха в отдаването под наем през тримесечието пред бул. „Цариградско шосе“, където заетостта вече е относително висока.
В същото време нарастващ брой компании от аутсорсинг и ИТ секторите вече търсят нови местоположения извън София. Concentrix влезе във Варна, а Sutherland – в Бургас.
„Интересът към тези градове и Пловдив се увеличава, което означава, че постепенно ефектите от възстановяването на пазара се разпростират и извън София. В допълнение подобни компании осигуряват квалифицирани работни места и по този начин подпомагат местната икономика“, каза още Пашова.
zoom_sss 


Тагове: офиси, пазар
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg