EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-рисковите сектори в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-рисковите сектори в България

mail12:10 | 27.01.2017прегледи 2137 коментарикоментари 0


.

 

През 2016 г. с най-висок риск у нас е строителството. Той е единственият, задържащ се твърдо в алармената “червена”* зона. Причината за това е ограничаването на публичните инвестиции в инфраструктурни проекти. Това показва анализ по сектори на световния лидер в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes.

“През 2015 г. няколко фирми показаха добри резултати и печалби, но това не може да се счита за дългосрочен здравословен ръст. Стабилизирането на пазара на труда раздвижи до известна степен жилищното строителство, като това е тенденция, която може да продължи и през 2017 г., но няма да е достатъчна, за да компенсира големите инфраструктурни проекти.”,  твърдят експертите и припомнят, че в сектора има и много малки и средни фирми с по-висок риск от фалит. В строителството е и най-дългият среден срок за разплащане между фирмите – 99 дни за 2016 г.

Производството и търговията с метали са най-рисковият сектор в световен мащаб. Докато в повечето държави той е маркиран в “червено”, у нас през 2016 г. остава в “оранжевата” зона на сериозен риск, защото в България има сериозни производители на мед, алуминий, злато и др. със сравнително стабилни цени, а търговските фирми също се адаптират добре.

Транспортът у нас също запазва предупредителната “оранжева” индикация. Той е чувствителен от дълго време, със задълбочаващи се проблеми поради преобладаващото насищане на сектора с малки и средни компании с по-ниска ликвидност и недостига на работна ръка. В същото време секторът изисква сериозни инвестиции за поддържане и обновяване на автопарка.

От стабилната “жълта” зона към “оранжевата” в края на 2016 г. преминават и “Електроника и телекомуникации”, като тенденцията се очаква да се запази и през 2017 г. Причините за това са насищането на пазара и наличието на три конкурентни мобилни оператора, което обуславя постоянната тенденция към спад на цените, намаляващи маржове и печалби без перспектива за обрат. Търговците на електроника също работят при ниски маржове и под постоянен риск за бърза обезценка на стоките.

Най-стабилните сектори у нас остават фармацията, химическата промишленост, хранително-вкусовата и ИТ индустрията. Към тях в “жълтата” зона от “оранжевата” с подобрен рейтинг се присъединява стоки за дома  заради очакваната тенденция за лек ръст на личното потребление през 2017 г. В сравнително спокойната зона попадат и производителите на автомобилни части. В същото време в България все още нито един сектор не покрива изискванията за най-ниско рисков или “зелен” рейтинг.

“ИТ индустрията наистина се развива динамично и успешно, привлича външни инвестиции. Сериозният недостиг на работна ръка и постоянният ръст на заплатите обаче към момента не позволяват да го класираме като “зелен””, обясняват от Euler Hermes в България.


* По скалата на Euler Hermes за определяне на риска по сектори от “зелено” за нисък, през “жълто” за умерен, “оранжево” за чувствителен до “червено” за висок.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg