EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Най-развитите региони в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-развитите региони в България

mail07:40 | 28.01.2013прегледи 2570 коментарикоментари 0


Основният извод на Многомерния анализ на регионалното развитие чрез самоорганизиращи се карти на Кохонен, Self-Organizing Maps(SOM) за периода 2008-2010 година е, че не се наблюдава сближаване между областите в България, отбелязва д-р Александър Цветков от Региостат. Напротив – има една област, София (столица), която рязко се отличава от останалите в социално-икономическото си развитие и тази разлика дори се задълбочава през периода.
Общото социално-икономическо състояние на Област София (столица) е най-добро. Областите Варна, Бургас и Пловдив също са близо до нея, но въпреки доброто си състояние те са много по-слабо развити от София (столица).

Според развитието на икономиката област София (столица) е най-силно развита в сравнение с всички останали. Област Варна е следваща по степен на развитие, но въпреки това много по-слабо развита от София (столица). Най-слабо икономически развити са областите Силистра, Разград, Видин и Шумен.
Област Габрово има най-интензивна динамика на развитие на инфраструктурата – 2010 спрямо 2008 година.
Областите Видин, Ловеч и Монтана са в най-лошо демографско състояние и през трите години от периода на анализа 2008 -2010. За област Габрово се наблюдават ясно изразени задълбочаващи се негативни тенденции през периода.
Областите с най-лошо състояние на образованието са Сливен, Търговище, Разград и Силистра.

Областите Разград и Търговище са с най-влошено състояние на здравеопазването през целия период.
Най-проблемна околна среда за целия период е област Стара Загора. Добро състояние на околната среда, характерен и при трите години от периода, има област Габрово, която е водеща в това отношение за цялата страна.
За целия период най-добро е било състоянието на социалната среда през 2008 г. в областите Хасково, Перник, Габрово. При тях обаче се регистрират негативни тенденции на развитие, тъй като за състоянията им през следващите години се влошават.
Пълният текст на анализа и всички карти на Кохонен се намират на сайта на Регионални профили: показатели за развитие.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg