EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-опасните продукти на пазара на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-опасните продукти на пазара на ЕС

mail07:40 | 10.07.2020прегледи 605 коментарикоментари 0


ЕК публикува последния си доклад относно системата на Комисията за предотвратяване или ограничаване на продажбата на опасни продукти на пазара, т. нар.„система за бърз обмен на информация“.

От доклада става ясно, че броят на действията,предприети от компетентните органи вследствие на сигнал, се увеличава всяка година, катодостига 4 477 през 2019 г. в сравнение с 4050 през 2018 г.

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс заяви: Системата за бърз обмен наинформация функционира 24 часа в денонощие, 7 дни в седмицата, съхранявайки информационния поток и безопасността на нашия единен пазар. Както видяхме от доклада за 2019 г., действията за защита на потребителите от опасни продукти и потенциални вреди достигат рекордно ниво. Освен това Комисията работи с държавите членки за увеличаване на изпитванията на продуктите. Тази дейност доведе до отбелязването като опасни чрез системата за бърз обмен на информация от края на миналата година досега на още 75 продукта.

Основни констатации в доклада

През 2019 г. органите от 31 участващи държави в системата за бърз обмен на информация (държавите — членки на ЕС, плюс Обединеното кралство, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) обмениха чрез системата 2 243 сигнала за опасни продукти, което доведе до предприемането на 4 477 последващи действия. Това представлява увеличение с 10 % спрямо миналата година и с 63 % от 2015 г. насам. Действия, предприети в резултат на изземането или унищожаването на продукт от дистрибутори и търговци на дребно, преди да достигнат до потребителите, за да се изтеглят от потребителите продукти, които не са безопасни.

Според представения доклад играчките представляват продуктовата категория, за която са подадени най-много сигнали (29 % от всички сигнали), следвани от моторнитепревозни средства (23 %), електрическите уреди и оборудването (8 %). Голям брой сигнали са подадени и за категориите на козметичните продукти, облеклото, текстилните изделия и модните артикули, както и за продуктите за грижа за детето и оборудването за деца.

Рисковете, за които са подадени най-много сигнали, са свързани с продукти, причиняващи наранявания (27 %), като фрактури или сътресения. Вторият най-често сигнализиран проблем е свързан с химичните компоненти в продуктите (23 %), следван от рисковете от задавяне придецата (13 %). Въпреки че не са обхванати от доклада за 2019 г., редица нови сигнали са регистрирани отначалото на пандемията от коронавируса.

До 1 юли има 63 сигнала за предпазни маски за лице, 3 сигнала за защитни костюми, 3 сигнала за дезинфектанти за ръце и 3 сигнала заултравиолетови лампи („палки за дезинфекция“).  Между 1 март и 1 юли бяха предприети 10 последващи действия във връзка с предпазни маски за лице, а едно — във връзка с дезинфектант за ръце, което доведе до по-нататъшно хармонизиране на мерките срещу тези продукти и по този начин подобри защитата на потребителите в цяла Европа.

Координирано изпитване на продукти

Комисията публикува и резултатите от координираните действия за безопасност на продуктите (CASP). Тази работа, която включваше съвместното изпитване на продукти от Европейската комисия и избраните от държавите членки европейски органи, доведе до проверка на безопасността на 652 продукта. Продуктите, избрани за изпитване от държавите членки,включваха лични транспортни средства, меки плюшени играчки, зарядни устройства, батерии,детски седалки за велосипеди и играчки тип желе (слайм). 38 % от всички изпитвани продукти не са в съответствие с конкретни аспекти на законодателството на ЕС в областта на безопасността. За 11 % от продуктите — 75 продукта — бе установено, че представляват сериозен риск за потребителите.

Например, докато всички изпитвани седалки за велосипеди представиха някакъв вид риск, само в 8 % от случаите те бяха сериозни. По категории, меките плюшени играчки показаха най-висок процент на сериозен риск — 68 %, докато батериите показаха най-малко сериозни рискове (1 %). При извършване на тази работа, ако бъде установено, че даден риск е сериозен, информацията за продукта се въвежда в системата за бърз обмен на информация, за да се предотврати разпространението на опасни продукти на пазара.

Следващи стъпки

Комисията ще продължи да модернизира системата за бърз обмен на информация, за да насърчи потребителите да правят справки в базата данни на сигналите и да вземат сигурни решения запокупка. Това включва актуализиране на уебсайта за потребителите и предприятията, както и конкретния инструмент, използван от държавите членки за изпращане на сигнали.

Координираните действия за безопасност на продуктите се организират всяка година.Тазгодишните дейности — CASP 2020 — започнаха в началото на годината. Те включват изпитвания на продукти (като играчки, бижутерийни изделия, съоръжения за игра за използване на открито в домашни условия, кабели, малки кухненски отоплителни уреди, бебешки гнезда и седалки за автомобили за деца), оценка на риска, онлайн надзор на пазара, сътрудничество с митниците, събирането на данни за наранявания и злополуки, както и комуникационни кампании.

В контекста на пандемията от коронавирус Комисията също така отправя конкретна покана за представяне на продукти, свързани с вируса. Съвместната работа, която ще бъде подобна на работата, извършвана за продукти, които не са свързани с коронавирус, ще обхване полумаски за лице, дезинфектанти за ръце и ръкавиции, и се очаква да започне преди средата на юли 2020 г.

Понастоящем се определят приоритетите за CASP 2021.

Контекст

От 2003 г. насам чрез системата за бърз обмен на информация се гарантира, че всички държави членки и Европейската комисия се уведомяват своевременно за опасните нехранителни продукти, иззети и/или изтеглени от пазара където и да е в Европа. По този начин навсякъде в ЕС могат да бъдат предприети подходящи последващи действия. Системата за бърз обмен на информация има специален публично достъпен уебсайт Safety Gate(портал за безопасност), на който се публикуват седмични актуализации на сигналите, подадени от участващите в системата национални органи. Благодарение на модернизирането на системата специфичните предупреждения могат да бъдат приоритизирани и обработвани веднага при пристигането им, като например сигнали за опасни предпазни маски през април 2020 г.

Предприятията могат също да използват специалния бизнес портал Business Gateway, за да уведомяват бързо и ефективно националните органи за продукт, който са пуснали на пазара и може да е опасен. Друго действие за защита на потребителите е Декларацията за безопасност на продуктите ProductSafety Pledge, в която се определят конкретни доброволни действия, които надхвърлят вече установеното в законодателството на ЕС. Седем онлайн места за търговия вече подписаха това споразумение за сътрудничество с държавите членки за отстраняване на опасните продукти от своите уебсайтове.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1034