EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Най-опасните продукти ... маски & дезинфектанти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-опасните продукти ... маски & дезинфектанти

mail19:02 | 09.03.2021прегледи 1979 коментарикоментари 0


Европейската комисия публикува своя годишен доклад за Safety Gate (системата за бързо предупреждение на ЕС за опасни потребителски продукти), помагаща за извеждането на опасни нехранителни продукти от пазара. Докладът показва, че броят на действията, предприети от властите след даден сигнал, нараства всяка година – през 2020 г. е достигнат нов рекорд от 5 377 сигнала, в сравнение с 4 477 през 2019 г. 9% от всички сигнали, събрани през 2020 г., се отнасят до продукти, свързани с COVID-19 - предимно за хигиенни маски, които трябва да предпазват, но безуспешно. Други примери за опасни продукти, свързани с COVID-19, посочени от Safety Gate, са дезинфектанти, съдържащи токсични химикали, като метанол, който може да доведе до слепота или дори смърт при поглъщане, или UV дезинфектанти, които излагат потребителите на силно облъчване, причиняващо дразнене на кожата.

Основни констатации от доклада

Наблюдението бе фокусирано върху продукти, свързани с COVID-19, които през 2020 г. станаха от съществено значение за всички потребители. През миналата година е имало 161 сигнала за маски, 3 сигнала за специфични гащеризони, 13 сигнала за дезинфектанти за ръце и 18 сигнала за UV лампи, които би трябвало да функционират като стерилизатори. Системата продължава да събира сигнали и тази година.

През 2020 г. властите от 31-те участващи държави от мрежата на Safety Gate (държави-членки на ЕС плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Обединеното кралство) са обменили  общо 2 253 сигнала за мерки, взети относно опасните продукти посочени чрез системата. В резултат са извършени 5377 последващи действия, което е увеличение с повече от 20 % спрямо броя на проследяванията през 2019 г.

Според доклада сигналите за детските играчки продължават да имат най-висок брой (27% от общите уведомления), следвани от тези за моторните превозни средства (21%) и на трето място са сигналите за електрически уреди и оборудване (10%). С това докладът илюстрира, че надзорът на пазара в ЕС е фокусиран върху най-уязвимата потребителска група на децата. Като цяло най-често сигналите са свързани с продукти, причиняващи наранявания като фрактура или сътресение (25%), следвани от тези от химически компоненти в продуктите (18%) и за продукти и стоки, които могат да причинят задавяне у децата (12%).

В сравнение с по-миналата година, все повече онлайн платформи за търговия се ангажират да проследяват за безопасността на продуктите, които се продават през тях. В началото на март към Safety Gate са се присъединили и платформите Joom и Etsy. Тяхна отговорност ще бъде да проверяват дали продуктите, обект на наблюдение от Safety Gate не се продават през тях и да действат бързо, в случай че националните власти им сигнализират за опасни продукти, които трябва да бъдат свалени от продажба.

Следващи стъпки

Комисията награждава предприятията, които правят допълнителни усилия за защита на потребителите, с наградата на ЕС за безопасност на продуктите. Тазгодишното издание се фокусира върху инициативи, насочени по-специално към защитата на уязвимите потребители и върху използването на нови технологии за повишаване на безопасността на потребителите на продуктите. Крайният срок за кандидатстване е 30 април. 

За Safety Gate:

От 2003 г. порталът за безопасност позволява бърз обмен на информация между държавите-членки на ЕС, Обединеното кралство и Европейската комисия за опасни нехранителни продукти, които представляват риск за здравето и безопасността на потребителите. По този начин могат да бъдат предприети подходящи последващи действия и продуктите да бъдат забранени на пазара.

В съответствие с публикуването на доклада, Комисията стартира изцяло обновения си публичен уебсайт Safety Gate с модерен и лесен за употреба интерфейс, за да ускори и улесни процеса на уведомяване. Страниците се превеждат постепенно на всички езици на ЕС, исландски и норвежки. Бизнесът може също да използва Business Gateway, за да информира бързо и ефективно националните органи за опасения относно сигурността по отношение на продукт, който те са пуснали на пазара.

Друго действие за защита на потребителите е https://ec.europa.eu/info/files/product-safety-pledge_en, което посочва конкретни доброволни действия, които онлайн търговците могат да извършат с цел бързо премахване на предложенията за опасни продукти от техните платформи. Към днешна дата единадесет онлайн платформи са подписали това споразумение за сътрудничество с държави-членки за премахване на опасни продукти от техните уебсайтове: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount и вече Etsy и Joom.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg