EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Най-мощните компании у нас, ръководени от жени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-мощните компании у нас, ръководени от жени

mail11:05 | 21.11.2019прегледи 934 коментарикоментари 0


10% от изпълнителните директори на 300 от най-големите компании по приходи в България са жени, като представителството им на реални ръководни позиции във висшия мениджмънт е двойно по-голямо в сравнение с това на жените СЕО на най-големите публични компании в 9 европейски държави – Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Холандия, Финландия, Белгия и Чехия. В същото време участието на дами в управителните и надзорните съвети на големите български компании изостава двойно – 16,8% срещу 33,6%. Това са данни от първото по рода си проучване у нас „Жените в корпоративна България”, осъществено по поръчка на сдружение „Дамски форум“, което отбелязва 10 години от създаването си.

Освен най-големите компании по приходи, проучването в България изследва и организации от някои от най-бързоразвиващите се браншове – фармация, ИТ и аутсорсинг, производство на автокомпоненти и машиностроене. При първите два сектора участието на жени в бордовете, както и на управленски позиции, надхвърля средния процент за топ 300. Противоположна е ситуацията при другите два икономически бранша.

„За мен беше радостно да чуя, че процентът на Изпълнителни директори  жени в България е доста над средния за Европа. Трудностите и препятствията се преодоляват много по-смело от страна на жените. Те не само са целеустремени, но и умеят да взимат решения и да поемат отговорност.“, сподели Виолина Маринова, Председател на Управителния съвет на Банка ДСК.

Като отделен сегмент в проучването е изследван и финансовият сектор – 52 търговски банки и застрахователни компании. Той се откроява като сферата с най-силно дамско присъствие във висшия мениджмънт – 22,3% от позициите в управителните и надзорните съвети се заемат от жени, като тяхното присъствие е масово в 73% от дружествата. Изключително силно е влиянието на дамите на оперативни ръководни позиции – 42% от банките и застрахователните дружества се управляват от жени.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg