EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-много турски граждани с фирми в Пловдивско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-много турски граждани с фирми в Пловдивско

mail13:45 | 31.05.2012прегледи 799 коментарикоментари 0


В Пловдивска област има 1664 граждани на трети страни, които са регистрирали фирми в региона от началото на 1992 г. до март 2012 г. Това са юридически лица, пререгистрирани до края на миналата година в Търговския регистър, както изискваше законът. По този начин са отпаднали предприятията, които никога не са извършвали или вече са преустановили дейност – направена им е служебна дерегистрация.
Най-много са турските граждани с фирми в Пловдивска област – 822 лица, като компаниите са три пъти по-малко от броя на лицата съдружници. Предметът на дейност е много широк – от преработка на суровини, метали, търговия, туризъм, ресторантьорство, до шивашка промишленост – облекло и текстил, показват резултатите от изследването.
189 руски граждани са регистрирали фирмите си само в съдружия – с български, украински или съвместно с други руски граждани. Занимават се с търговия, транспортни и туристически услуги, имат агенции за недвижими имоти, обясни проф. Кръстьо Петков. Армения е родната страна на 134 граждани с регистрирани бизнес начинания в Пловдивско. В повечето случаи те нямат дейност, но за сметка на това включват много съдружници – 6 от фирмите имат по 11 партньори арменци, като част от тях нямат назначено нито едно осигурено лице.
От индийските поданици 18 се занимават в шивашката и текстилна промишленост и с търговия – при това без изключение всички работят успешно. 21 китайски предприемачи имат бизнес в областта. Част от тях вече са със статут на постоянно пребиваващи, други имат българско гражданство и се занимават с търговия. Половината от китайските фирми са с персонал 10-16 човека, за които внасят всички изискуеми осигуровки.
Общият брой на регистрираните фирми на лица от трети страни е малко под 500 юридически лица – основно ООД. По официални данни към месец март т. г. те осигуряват работа на около 2000 души. Половината от тези дружества обаче нямат нито един служител със съответните осигуровки. Това не означава, че не развиват дейност, просто не наемат персонал и използват България като депо за бизнес, който реално се развива на територията на друга държава.
Най-големият работодател имигрант в Пловдивска област в момента осигурява заетост на 118 души. Доста по-различна е била картината в периода 2008 - началото на 2009 г. Но сега кризата е засегнала сериозно и бизнеса на имигрантите. В момента в процедура по несъстоятелност са обявени две фирми, които са давали работа съответно на 460 и 240 души.
Масово преди кризата повечето чужденци предприемачи са осигурявали заетост на минимум 10 и максимум 40 човека. Днес са единици компаниите, които са запазили броя на персонала си. Масово екипите са свити до 1-2 или най-много трима служители.
В съответните институции в областта има ограничено количество данни за обучението на децата на имигрантите от трети страни, обясниха от Европейския колеж.

* В Пловдив се състоя на експертна среща за съобщаване на междинни резултати по проект BG EIF 2010/01-05.03 – „Изграждане на капацитет и утвърждаване на добри практики в Южен Централен район за интеграция на граждани от трети страни”. Европейският колеж по икономика и управление в Пловдив е бенефициент на проекта, финансиран от Европейския интеграционен фонд. Негов ръководител и преподавател във висшето училище е Константин Писков. Социологът проф. д-р Кръстьо Петков е научен ръководител, а водещ експерт – Мариана Христова.
В срещата се включиха над 40 представители на областни и общински администрации, експерти от служба „Миграция” на МВР, Регионален инспекторат по образованието – Пловдив, службите по заетостта, синдикати, висши училища, представители на имигрантски организации и общности в област Пловдив.
Териториалният обхват на проекта покрива и областите като Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. След експертната среща в Пловдив на 30 май, ще се организират още 3 семинара – в Кърджали на 18 юни, в Смолян на 19 юни и в Пазарджик на 20 юни. Анализ на всички проучвания в Южен Централен район ще бъде представен на регионалната кръгла маса на 26 юни.
Всички мероприятия се организират от Европейския колеж по икономика и управление, с пряката подкрепа и участие на областния управител на Пловдив Здравко Димитров.
Европейският колеж по икономика и управление предвижда след приключване на проекта да издаде наръчник за добри практики за интеграция на граждани от трети страни интеграция, потвърдиха от висшето училище.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161