EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Най-много безработни в пет сектора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-много безработни в пет сектора

mail06:15 | 03.08.2020прегледи 608 коментарикоментари 0


Очакваме към края на годината, след септември, да има леко повишаване на ръста на безработицата у нас. За юни тя е 8,3 на сто, но нашият стремеж е годишният й ръст да не е повече от 6,5 до 7 процента. Това каза в парламента социалният министър Деница Сачева, която представя пред депутатите новите социално-икономически мерки за преодоляване последствията от пандемията от коронавируса.
Тя отбеляза, че до 28 юли тенденцията е била за леко повишаване на безработицата.
Най-много без работа са останали в преработващата промишленост, търговията, транспорта, хотелиерството, туризма.
Пакетът от мерки, междувременно, дава ефект и към момента по-малко от 1000 души на ден се регистрират като безработни, посочи министърът.
Към края на отминалата седмица 259 805 са регистрираните безработни, нарастването на безработицата е с над 58 хиляди лица от началото на извънредното положение, уточни Сачева.Новорегистрираните безработни в цялата страна отново са повече от започналите работа. Tова сочат данните на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта от специално изследване на пазара на труда заради Covid-19.

През изминалите два месеца тенденцията беше обратната, но в периода 20-26 юли регистрираните в бюрата по труда са 5700 души, а устроените на работа - 5141 души. Наблюдението на пазара на труда заради Covid-19 се извършва ежеседмично от трети февруари насам.

Данните сочат, че до 26 юли новорегистрираните безработни в цялата страна са  общо 229 хиляди и 500 души, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда 133 хиляди. Пикът на новите безработни беше отбелязан между 6 и 12 април, когато в бюрата по труда бяха регистрирани 31 хиляди души, а започналите работа бяха едва две хиляди 985.

За първи път в средата на май тенденцията се обърна и новорегистрираните безработни бяха по-малко от устроените на работа. Синдикални експерти прогнозират допълнително влошаване на ситуацията на пазара на труда наесен, когато ще се изчерпи сезонната заетост в туризма и селското стопанство, както и ефекта от мярката 60 на 40 за запазване на заетостта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg