EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-любопитните данъчни промени - приети и отхвърлени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-любопитните данъчни промени - приети и отхвърлени

mail07:10 | 11.12.2023прегледи 568 коментарикоментари 0


Депутатите окончателно въведоха данък за берачите на диворастящи гъби и плодове. С други подкрепени текстове на второ четене се въведе праг от 1000 лева за облагане на разходите за командировъчни.  Данъкът за бране на гъби и горски плодове, включително и трюфели, с изключение на лечебните растения, ще засегне близо 30 000 регистрирани в дейността.

Доходите ще се облагат еднократно, като алтернативният данък ще в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се берат гъбите и плодовете. Депутатите свалиха от 5000 на 1000 лева прага за деклариране на командировъчните след редакционна поправка на Мартин Димитров от ПП-ДБ, който обясни:

"Това не са разходите за хотели, това са дневните пари, които командированите служители получават. И идеята е да има някакъв праг, тоест да не бъдат всички командировъчни - пътувал човекът веднъж годишно примерно или два пъти годишно, но се подават към НАП данни за съответната командировка. Няма смисъл от такова подаване на данните".

С други текстове мнозинството въведе ново данъчно облекчение за физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, при което със сумата от получените от тях субсидии да могат да намалят сумата от годишни данъчни основи, но не повече от 100 000 лева.

Депутатите отхвърлиха предвидената възможност за връщане на ДДС на физическите лица до 100 лева при регистриране на касови бележки. Не беше подкрепено предложението на БСП за освобождаване от данък на доходите от трудови правоотношения на ненавършилите 26 години. Не мина и предложението на "Има такъв народ" 10% от данъците на физическите лица, които постъпват в Общините, да остават в местния бюджет. 

Парламентът прие на второ четене и освобождаване от акциз домашната бира, при условие, че няма да се продава. В момента ставка за такова облагане няма, което прави производителите на домашна бира за лични нужди закононарушители. За лична консумация се смята количество до 100 литра.

-----------------

Прагът за разплащанията в брой остава 10 000 лв., няма да има финансов стимул за подаване на информация за данъчни нарушения - т.нар. донос-бонус, реши окончателно парламентът. Депутатите приеха на второ четене изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).  

В пленарната зала не беше подкрепено предложението на Министерството на финансите прагът за кешовите плащания да бъде намален на 5000 лева. Отхвърлени бяха и предложенията на депутати прагът да се повиши на 20 000 или на 15 000 лева. 

С измененията в ДОПК се въвежда изискване ресторантьорите, които предлагат услуги в заведения за хранене или развлечение с две, три, четири или пет звезди, да разполагат задължително с ПОС терминал. Отпадна обаче изискването да изплащат възнагражденията на работниците и служителите си задължително по банков път. 

За неизпълнение на задължението за поставяне на ПОС терминал се предвижда глоба за физическите лица, които не са търговци, в размер от 100 до 500 лв., или имуществена санкция за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лева. При повторно нарушение глобата е от 200 до 1000 лв., а имуществената санкция - от 1000 до 4000 лева.

Информация за възможността за плащане и чрез ПОС терминал трябва да бъде поставена на видно за клиентите място в заведенията.

Измененията в ДОПК влизат в сила от 1 януари 2024 г., а изискването за ПОС терминали в заведенията – от 1 март догодина.  

--------------------

Въвежда се акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. 

Според приетите текстове „нагреваемо изделие със съдържание, различно от тютюн” е вид бездимно изделие на базата на растения, билки, плодове или друга/и субстанция/и или комбинация от тях, независимо дали са обработени с (или съдържат) никотин, и което не съдържа тютюн, при чиято употреба не протича процес на горене, а употребата се извършва чрез нагряването му, в резултат на което се отделя аерозол, и което не е предназначено за медицински цели. 

След 30 юни 2024 г. нагреваемите изделия със съдържание, различно от тютюн, следва да са с поставен бандерол върху потребителската опаковка.

Освобождава се от облагане с акциз бира, произведена от физически лица за лично потребление или употреба в рамките на семейството или домакинството, при условие че не се извършва продажба, реши още парламентът.  

------------------------

Да отпадне предложението за актуализация на данъчните оценки на имотите, залегнало в Закона за местните данъци и такси, решиха депутатите от бюджетната комисия, които разгледаха законопроекта на второ четене.

Според предложението при отчетено сумарно изменение с над 10 на сто на индексите за закупуване на нови и съществуващи жилища за двугодишен период, считано от следващата година, базисната данъчна стойност в левове на квадратен метър се актуализира. 

На заседанието депутатите от комисията разгледаха на второ четене промените в останалите три от пакета данъчни закони – за местните данъци и такси, за данък върху добавената стойност и за корпоративното подоходно облагане.

Според приетите текстове в Закона за корпоративното подоходно облагане се въвежда корпоративен данък от 15 процента за многонационалните и големите групи национални предприятия.

Гласувано беше и удължаване на ставката от 9 процента ДДС за ресторантьорите и през 2024 г. в промените в Закона за ДДС.

Окончателните текстове на промените в данъчните закони трябва да бъдат приети в пленарната зала. Председателят на парламента Росен Желязков съобщи, че в понеделник и вторник от 13:00 часа ще свика извънредно заседание на парламента, като в понеделник ще предложи разглеждане на държавния бюджет на първо четене, а във вторник – промени в данъчните закони на второ четене. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg