EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-доброто е златото засега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-доброто е златото засега

mail10:40 | 11.08.2011прегледи 453 коментарикоментари 0


Като клас активи златото не е имало понижение на цената за едно десетилетие, а от началото на годината цената му скочи с 23 процента, предаде ДПА. Ако обаче няма нищо по-добро от златото, тогава защо в търговския център Мариквил метро в Сидни не са се струпали хора, които отговарят на призива да продадат нежеланите си бижута за кеш?
Логичната причина според австралийския инвестиционен гуру Пол Клидъроу е, че затварянето на пари в ценен метал означава отказ от дивиденти и лихви, които идват от инвестиции във фондовия пазар или банкови депозити. "Инвеститорите трябва да преценят стойността на сегашната възвръщаемост, която може да бъде спечелена от алтернативни активи, както и възможността цената на златото да се задържи или дори да се понижи в бъдеще", писа той в списание "Мъни мегазин". По-малко логична причина е това, че поне от 10 години не е имало добро време за купуване на злато - стойността му само се повишаваше и повишаваше. Обратната страна на космическото повишение от януари е това, че тези, които са превърнали бижутата си в кеш точно след Коледа, щяха да имат по-голяма печалба с 23 процента, ако го бяха направили сега. Анализатори на пазара предвиждат цената на златото да се повиши от сегашната 1750 долара за тройунция до 2000 долара догодина. На пръв поглед перспективите на златото са блестящи. Търсенето нараства стабилно - има по 10 милиона сватби годишно в новозабогатяващата Индия, а златото е традиционен подарък, но предлагането стагнира. В Австралия, която се нарежда на второ място по производство на злато след Китай, добивът на злато достигна върха от 318 тона през 1997 година, а миналата година бе 266 тона. В САЩ и Република Южна Африка производството остава
непроменено. Потенциалният спад обаче е рязък. "Ако мислите да инвестирате в злато, защото цената му се повишава или защото се безпокоите за световните икономически перспективи, трябва много да внимавате за спукването на златния балон," посочи Клидъроу.
Централните банки, като китайската например, имат купища златни кюлчета, които може да разтоварят на пазара и да пукнат този балон. Ако все пак златото наистина е надеждна инвестиция, защо тогава листваните австралийски компании за злато не се представят по-добре?
Една от причините е, че ако цената на златото потъне рязко, по-малките производители ще бъдат пометени. Добивът на злато е скъпоструващ и тежък, залежите често се оказват по-малки от очакваното, а цените на акциите не отразяват движението нагоре в цената на златото.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg