EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Най-добрите общински сайтове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-добрите общински сайтове

mail18:10 | 27.10.2016прегледи 757 коментарикоментари 0


Институт за икономическа политика (ИИП) представи резултатите от второто годишно изследване на интернет страниците на най-големите общини в България. Изследването е част от проекта „Твоята община те очаква онл@йн – второ годишно изследване на интернет страниците на най-големите общини в България“, реализиран от ИИП в сътрудничество с Института за електронно управление към Училището по публична администрация Рътгърс, Щатски университет на Ню Джърси и с подкрепата на Посолството на САЩ в България.

В рамките на проекта е използвана методологията на доклада „Дигитално управление в общините в световен мащаб“ (Digital Governance in Municipalities Worldwide), като са добавени допълнителни критерии, които да отразят възможно най-пълно спецификите на българското законодателство и административна практика. Общинските интернет страници са оценявани в пет категории: 1) Сигурност и защита на личната информация; 2) Приложимост; 3) Съдържание; 4) Предлагани услуги и 5) Гражданско участие и социална ангажираност по над 100 отделни критерия. Конкретно в България са оценени интернет страниците на 27-те най-големи общини (областни центрове). За всяка от категориите в изследването са включени между 19 и 28 критерии, а оценката по тях се прави по скала от четири точки (0, 1, 2, 3). За да се избегне по-голямо влияние на някоя от категориите резултатите от всяка от тях са претеглени, така че да допринасят за до 20 точки от крайния резултат на всяка общинска интернет страница. Максималният общ резултат пък е 100 пункта.

От крайните резултати от изследването стана ясно, че общините отбелязват напредък в почти всички категории, като същевременно част от интернет страници отчитат значителен скок в представянето си. Така първата и втората позиция остават съответно за Община Бургас (51,93 т.) и Столична община (45,33 т.), докато на трето място се нарежда Община Добрич (40,25 т.).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg