EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-добрите ИТ проекти, стипендианти на БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-добрите ИТ проекти, стипендианти на БНБ

mail09:05 | 24.02.2017прегледи 2505 коментарикоментари 0


Бяха отличени победителите в конкурса "ИТ проект на годината" за 2016 г. Инициативата се провежда за тринадесета поредна година от вестник Computerworld България, като в последните години изключителен партньор е Банка ДСК. Банката традиционно осигурява чекове за победителите в двете основни категории на конкурса – “Публичен сектор” и “Корпоративен сектор”.

В категорията „Публичен сектор“ бяха отличени победители във всяка от четирите подкатегории. 

Победител в подкатегория „Централна администрация“ е проектът за „Електронен регистър на болничните листове и Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни с Националния осигурителен институт за изплащане на парични обезщетения от ДОО“, реализиран от НОИ и „Контракс“, 

С най-много точки на първо място в подкатегория „Местна власт“ се открои проектът „Е-ПОДЕМ – европейски проекти, общински дейности и електронен мениджмънт“ на Националното сдружение на общините в Република България, изпълнен от „Технически университет – София–Технологии” ЕООД, 

Първенец в подкатегория „Здравеопазване“ е проектът за изграждане на интегрирана болнична информационна система за оптимизация на всички работни системи и процеси във високотехнологичната МБАЛ „Света Марина” - Плевен. Проектът е реализиран от 17 различни компании от 7 държави, прилагайки и интегрирайки 13 различни ИТ решения и системи.

В подкатегория „Образование“ първа се класира 9-а Френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ с проекта си за въвеждане на облачната платформа Microsoft Office 365. 

В категорията “Корпоративен сектор” бяха отличени победители във всяка от трите подкатегории.

В подкатегория „Големи компании“ победител е проектът за решение за управление на поддръжката в производството Expert Maintenance във „Фесто Производство“, разработен и изпълнен от Ingenieurbuero Rueschen GmbH (Бремен)

Първенец в подкатегория „Средни и малки компании“ е разработката на специализирана ERP система „Pathways“ в „Комак Медикал“, като внедряването е реализирано от екип на “Империя Мобайл”

В подкатегория „Банки и застрахователни организации“ първи се класира проектът за „Интеграция на Salesforce CRM система и мобилно приложение B-Assist за обслужване на клиенти по застраховка „Здравна грижа“ на ЗЕАД „ Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“, изпълнен от TBI Info и Next Consult

Тази година бешe връчено и едно специално отличие в публичния сектор за особен принос за развитието на екологични модерни технологии. То се присъжда на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за изграждането на информационна платформа по проект за мониторинг и информационна система за Черно море. Изпълнител е Консорциум „СТЕМО-ЕСРИ“ с партньори СТЕМО и ЕСРИ България. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 в рамките на Програма „Иновации в зелената индустрия“ в България.

------------------------------------

БНБ връчи удостоверенията на победителите в конкурса за стипендианти на банката за 2017 г.:

Андриан Ямболов – студент, обучаващ се за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ в Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universitat Bonn, специалност Economics;

Димитър Станчев – студент, обучаващ се за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“.

Целта на стипендиантската програма на БНБ е да подпомага студенти и докторанти в разработването на теми с важно значение за дейността на БНБ, с перспектива и възможност те да бъдат привлечени на работа в централната банка. Изискванията към Кандидатите и условията на конкурса за стипендианти на БНБ са публично достъпни на интернет страницата на централната банка.

Документи за участие в дванадесетия ежегоден конкурс за стипендианти на БНБ подадоха общо 23 кандидати, от които 3 докторанти и 20 студенти, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“. Един от кандидатите се обучава в университет в чужбина, а 22 - в български университети. След като разгледа постъпилите документи на кандидатите, Комисията за подбор и работа със стипендианти на БНБ (Комисията) допусна до участие в конкурса 20 кандидати. Документите на трима кандидати административно не отговаряха на изискванията на конкурсната процедура.

Първият етап от конкурса включваше написването на есе по предварително зададена тема. Есетата на кандидатите бяха възложени за анонимно оценяване на определени от Комисията рецензенти. Всяка разработка беше оценена независимо от двама рецензенти. По решение на Комисията есетата на докторантите бяха възложени за оценяване на рецензенти с придобита образователно-научна степен „доктор”.

След като разгледа получените оценки на есетата и документите на кандидатите, Комисията покани на втория етап, интервю, трима студенти, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“.

В конкурсите за стипендианти на БНБ (за периода от 2004 г. до януари 2017 г.) са кандидатствали общо 348 студенти и докторанти, а отпуснатите досега стипендии са 30.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg