EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-голямата китайска инвестиция тук

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-голямата китайска инвестиция тук

mail13:40 | 02.05.2012прегледи 1551 коментарикоментари 0


Най-голямата китайска инвестиция в България в размер от $1.5 млрд. се реализира в енергетиката. Тя обхваща изграждане на енергийни обекти и заводи за сглобяване на част от това оборудване. През 2011 година в рамките на проекта са инвестирани $50 млн. от страна на китайска държавна холдингова структура, чието име не съобщи Виктор Азманов, председател на Българско-китайската търговско-промишлена камара.
В момента се търси подходящо място за изграждане на заводите, които ще открият нови от 300 до 500 работни места. Китайският бизнес възнамерява да купува много европейски заводи, като премества производството им в Източна Европа, където работната ръка е по-евтина, а продукцията запазва статута си на произведена в Европа. От нас зависи да привлечем колкото се може повече инвестиции от Китай с икономическите преимущества на България  - ниска цена на труда и на енергоресурсите и ниски данъци, допълни Азманов.
Както стана ясно Китай отпуска кредитна линия в размер на 10 млрд. долара, за да засили практическото си сътрудничество с държавите от Централна и Източна Европа. Инвестициите по тази кредитна линия ще се управляват от Агенцията за насърчаване на инвестициите към китайското Министерство на търговията. Агенцията вече има две активни оперативни програми - програма за отваряне на китайския пазар към внос на стоки от ЦИЕ и програма за насърчаване на китайски инвестиции зад граница.
Китайската банка за развитие е решила да инвестира $500 млрд. за период от пет години (2011-2016 г.), които да бъдат разпределени в три зони - ЦИЕ, Южна Америка и Африка, по три основни направления - енергетика, инфраструктура и селско стопанство.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg