EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-голямата батерия за ток от вятър и слънце

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-голямата батерия за ток от вятър и слънце

mail09:45 | 17.07.2023прегледи 874 коментарикоментари 0


Най-голямата в света батерия за съхраняване на електроенергия, произведена от вятър и слънце, бе представена в автрийския град Шатендорф, провинция Бургенланд, съобщиха австрийски медии. Спецификата е, че батерията акумулира енергията на органична основа и не използва редки метали какъвто е литият - акумулаторното вещество е базов разтвор, най-просто казано сапунена вода.  

Новото мощно устройство е създадено в германската фирма "ЦеЕмБлу енерджи" (CMBlu Energy). Разработването му е продължило десет години и струва 100 милиона евро. "Днес във фирмата работят 2000 специалисти. Ние имаме най-голямата изследователска лаборатория в Европа, която тества разработки без литий. Наш е първият хибриден, соларен, вятърен, органичен акумулаторен проект, който ще заработи тук, в австрийската провинция Бургенланд. Ще следват и други проекти“, заявява Петер Гайгле, ръководител на "ЦеЕмБлу енерджи" пред обществените радио и телевизия ОРФ. 

Целта на Европейския съюз е да стане по-независим от доставките на газ и петрол, но изостава в сферата на възобновяемите енергии. "Трябва да решим въпроса с акумулирането на енергия. Това е причината, поради която не можем да се разделим с газа, енергията трябва да бъде временно съхранена. Това е едно възможно решение", коментира Мартин Селмайер, ръководител на представителството на Европейската комисия в Австрия.

Провинция Бургенланд си е поставила за цел до 2030 година да е климатично неутрална, енергийно, както и ценово независима. Новата инсталация може да съхранява електроенергия за 200 домакинства и първоначално ще доставя 500 киловатчаса електроенерия. По-късно капацитетът й ще бъде увеличен, тъй като в момента за първи път се изпробва реалната й експлоатация. За да бъде климатично неутрална и енергийно независима, провинцията се нуждае от капацитет от 300 мегаватчаса. Това означава още 300 инсталации като тази в Шатендорф, които да функционират с пълна мощност./БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045