EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-големият работнически кооператив!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-големият работнически кооператив!

mail12:15 | 16.08.2012прегледи 864 коментарикоментари 0


Том Бъридж, BBC
Историите за икономически успех са рядкост тези дни в засегнатата от рецесия Испания, но има една, която може да бъде открита в северната част, в малкия баски град Арасате, сгушен сред зелени хълмове.

Там се намира централата на Mondragon, който е сочен за най-големия работнически кооператив в света. Той носи името на града (Мондрагон). Безработицата в испанската автономна област Страната на баските е 15 % и е още по-ниска в провинция Гипускоа (част от Страната на баските), където се намира Mondragon. За цялата страна тя се извисява до 25 %. Кооперативът Mondragon обединява около 250 компании и организации. Сред тях е Mondragon Assembly в Гупискоа, за която работят около 85 души. Фирмата прави машини за производство на промишлени компоненти, например инсталация с размерите на стая за производство на слънчеви панели.

Според търговския директор на Mondragon Assembly Иняки Легарда държавните субсидии за сектора на възобновяемите енергийни източници са секнали в голяма част от засегнатата от криза Европа и затова компанията развива значителен дял от своята дейност по-близо до дома. "Ние по традиция продавахме много в Испания и Европа", обяснява Легарда. Сега обаче компанията се е насочила към места като Република Южна Африка, Бразилия, Китай и Северна Африка. Нейните два най-големи проекта в момента са в Казахстан и Литва.

Гласът на народа

Отчасти заради намаляващите продажби по-близо до дома, Mondragon Assembly била принудена да съкрати няколко работници през 2008 и 2009 година. Те обаче били наети от други компании от кооператива. До 2010 г. бизнесът на Mondragon Assembly отново потръгнал и станало възможно тези хора да се върнат на предишните си работни места.
"Днес за щастие имаме работа за всички", доволен е Легарда. "В момента набираме хора от други компании от (кооператива), защото сега те преживяват по-трудни времена от нас", обяснява той.
Fagor Arrasate - друга компания от Mondragon - дава работа на около 600 души. Тя прави машини с размерите на къща за производство на части за автомобили. Повечето работници от Fagor Arrasate са "сосиос" ("socios" в превод "съдружници"), което означава, че всички те са акционери в компанията. Всички socios, някои от тях са мениджъри, имат по един глас в общото събрание на фирмата, което взема важни решения за бизнеса.
Други решения трябва да бъдат одобрени от управителния съвет, избиран от общото събрание. Аноиц - 34-годишен инженер, работещ във Fagor Arrasate - твърди, че "ако много хора мислят за даден проблем, тогава се намира по-добро решение". Ако бизнесът не върви добре, служителите могат да гласуват за намаляване на собствените си заплати. Любопитно е, че максималното възнаграждение на шефовете е
ограничено до шест пъти средното в компанията.

Егалитарна култура

Оскар Гойтиа - директор на Mondragon Automocion - конгломерат от автомобилостроителни фирми от Mondragon - казва, че, за да работи този бизнес модел, е нужен консенсус. Той признава, че "е необходимо малко повече време, за да бъдат обяснявани плановете и проектите". "Веднъж обаче да постигнем съгласие  и става много по-лесно, защото всички вървят в една и съща посока", отбелязва Гойтиа.Фирмите от Mondragon не са имунизирани срещу кризата в еврозоната. Нито една от тях обаче не е фалирала. И въпреки че се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Страната на баските да се свие тази година с около 1,2 %, а на Испания - с близо 1,5-1,8 %, много от компаниите от кооператива увеличават дела от своята дейност, която развиват по-далеч от дома. Според Мануел Ескудеро - икономист от престижното бизнес училище Deusto в Билбао - въпреки всичко моделът Mondragon е
труден за износ. Той привежда довода, че регионът се радва на "дълбоко (вкоренена) култура на егалитаризъм". По тази причина, отбелязва Ескудеро, хората, които са пътували до Мондрагон, за да се учат от едноименния кооператив, не са успели досега да възпроизведат този специфичен бизнес модел на друго място. /Превод БТА


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160