EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Най-големите търговци на ток в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-големите търговци на ток в България

mail12:46 | 16.02.2010прегледи 3052 коментарикоментари 0


Днес стана ясно, че Газпром маркетинг и трейдинг, дъщерна компания на руското газово дружество Газпром, кандидатства пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ за получаване на лиценз за търговия с електроенергия на територията на България. Представителят на Газпром маркетинг и трейдинг Богдан Преда каза, че те ще настояват за двадесетгодишен лиценз, като обемът на търгуваната енергия ще бъде първоначално 50 млн. мегаватчаса годишно, а впоследствие може да достигне до 350 млн. мегаватчаса. Намеренията на Газпром са да стане световна компания за търговия с електроенергия и разширяването на търговската й дейност в Източна Европа е част от този план. Преда добави, че очаква дружеството да започне търговска дейност до два месеца. ДКЕВР ще вземе решение за издаването на лиценз в края на този месец.
Според чл. 40. (1) на Закона за енергетика лицензия се издава на юридическо лице, регистрирано по Търговския закон, което притежава технически и финансови възможности, материални и човешки ресурси и организационна структура за изпълнение на нормативните изисквания за осъществяване на дейността по лицензията, има вещни права върху енергийните обекти, чрез които ще се осъществява дейността, ако те са изградени в съответствие с нормативните документи.
Лицензия се издава и на юридическо лице, регистрирано по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.
В срок до три месеца от подаване на заявленията комисията издава или мотивирано отказва издаването на лицензия и утвърждава или определя съответните цени.

Най-големите търговци на електрическа енергия в България

ЧЕЗ Разпределение България АД
ЧЕЗ е акционерно дружество с акции, разпределени между CEZ, a.s.,/67%/ и Министерство на икономиката и енергетиката /33%/. Дружеството притежава лицензия, издадена от ДКЕВР за срок от 30 години. Територията, на която то извършва своята дейност е Западна България, с площ 40 000 кв. км. и население от 2 930 000 жители.
Е.ОН
Е.ОН България ЕАД стана собственик на 67% от "Електроразпределение - Варна" АД и "Електроразпределение - Горна Оряховица" АД. През януари 2006 г. компанията преотстъпи 8 % от дяловете си на ЕБВР, запазвайки мажоритарен дял. През 2007 година Е.ОН България реализира годишни продажби на електроенергия в размер на около 5,0 ТВтч, снабдява 1,1 млн. клиенти в Североизточна България и поддържат около 41 200 км електроснабдителна мрежа. Компанията действа в девет области с обособени регионални центрове.
EVN Bulgaria EAД

Компанията е 100 % дъщерно дружество на австрийската EVN AG и оперира в България от  януари 2005 г, като от декември 2005 . „Енерджи трейдинг”, дъщерно дружество на фирмата, придоби лиценз за търговия с електрическа енергия.
Дружеството снабдява Югозападна България с електроенергия, а от 2007  и  40 000 клиенти от пловдивския регион с топлоенергия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg