EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-големите петролни запаси във Венецуела

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-големите петролни запаси във Венецуела

mail10:40 | 18.02.2011прегледи 1862 коментарикоментари 0


Доказаните петролни запаси на Венецуела са 279 милиарда барела, заяви при изслушване в Националната асамблея (парламента) министърът на енергетиката и петрола на латиноамериканската страна Рафаел Рамирес, цитиран от ИТАР-ТАСС. По този показател Венецуела е излязла на първо място в света, подчерта той. Министърът отбеляза, че обемите на изкопаемите запаси от петрол са получили международна сертификация.
"Петролната политика на Венецуела е неразривно свързана с политиката на национален суверенитет", заяви Рамирес. Той допълни, че в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Венецуела ще продължи да защитава интересите на държавите производители на въглеводородни суровини.
В изказването си пред парламента Рамирес, който също така оглавява държавната петролно-газова корпорация Петролеос де Венесуела (Petroleos de Venezuela), посочи, че в периода на управлението на президента Уго Чавес "петролният отрасъл напълно е преминал под контрола на държавата". Министърът припомни, че през 2007 година са били национализирани находища на тежък и свръхтежък петрол в басейна на река Ориноко, които са били експлоатирани от транснационални компании.
"Възстановяването на пълния суверенитет над петролните ресурси позволи на държавата да получи 289,737 милиарда долара, които биха отишли към транснационалните корпорации", подчерта той.
Рафаел Рамирес уточни, че освен платените данъци Петролеос де Венесуела е заделила през последните 12 години 83,4 милиарда долара за социални програми на правителството.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165