EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-богатият човек в Швейцария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-богатият човек в Швейцария

mail16:01 | 30.11.2012прегледи 866 коментарикоментари 0


Шведът Ингвар Кампрад, основател на Ikea, продължава да бъде най-богатият човек в Швейцария със състояние от 38 до 39 милиарда швейцарски франка (31 - 32 милиарда евро), сочи годишната класация на 300-те най-богати хора в Швейцария, която съставя швейцарското списание "Билан", предаде Франс прес. Според най-новия брой на това издание, излязъл днес, състоянието на Ингвар Кампрад се е увеличило с един милиард шв. франка през 2012 година.
Втори в класацията е бразилецът от швейцарски произход Жоржи Леман с богатство, оценявано между 17 и 18 милиарда шв. франка. Този син на производител на сирене от Ементал, който емигрирал в Бразилия, е увеличил състоянието си с 9 милиарда шв.франка за една година благодарение на силното поскъпване на акциите на световния производител на бира ИнБев (InBev), в който държи 15 процента от капитала. Леман прекарва част от годината край езерото в Цюрих.

Първият французин в тази класация е Пиер Кастел, на 86 години, който се е заселил в кантона на Женева, където ръководи групата Кастел фрер (Castel Freres), един от първите световни играчи на пазара за вино и бира. Състоянието на семейство Кастел се оценява от 6 до 7 милиарда шв. франка (над 5 милиарда евро) и се е увеличило с 1,5 милиарда през 2102 година, според "Билан".
Състоянието на семейство Кастел е същото като на фамилията Жерар Вертхаймер (къщата Шанел). Според "Билан" то се е увеличило с 2 милиарда шв. франка през 2012 година. Семейство Вертхаймер също живее в кантона на Женева. От 300-те най-богати хора в Швейцария 137 са милиардери, а състоянието им се е увеличило през 2012 година с 9 на сто, за да достигне общо 483 милиарда шв. франка. През 2012 година за първи път в класацията на "Билан" са включени 21 семейства, от които три са на милиардери. Първото е на Мохамед Елхереджи, заселил се в Женева след три години в
Саудитска Арабия. Състоянието му се оценява на 2,6 милиарда шв. франка.
Вторият е французинът Клод Дофен, който е започнал като дилър в Гленкор (Glencore) преди да създаде собствената си компания Трафигура (Trafigura) с пет компании. Състоянието му се оценява между 1 и 1,5 милиарда шв. франка. Третият милиардер е г-жа Лили Сафра, вдовицата на банкера Едмонд Сафра, чието състояние се оценява на 1 - 1,5 милиарда шв.франка.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg