EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Назначение на Кунева предизвиква скандал в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Назначение на Кунева предизвиква скандал в Брюксел

mail13:30 | 13.05.2010прегледи 2969 коментарикоментари 0


Неправителствената организация за борба с корупцията "Трансперънси интернешънъл" изрази силно безпокойство по повод назначаването на бившата еврокомисарка, а сега съветничка в Европейската комисия Меглена Кунева в борда на френска банка, съобщи Kafene.net.
По-рано днес беше съобщено, че акционерите на БНП Париба са одобрили назначаването на бившия еврокомисар Меглена Кунева в ръководството на френската банка, предаде Reuters.
Отговорна за защитата на потребителите в първия състав на ЕК под ръководството на Жозе Мануел Барозу, Кунева се отличи с острите си критики срещу практиките на европейските банки в областта на банковите такси, пише агенцията.
"Трансперънси интернешънъл" съобщи, че назначенията на Кунева, както и на двама нейни бивши колеги в големи частни компании предизвиква силно безпокойство.
Организацията призовава да бъде преразгледан правилника за поведение на европейските комисари като те да нямат право да заемат важни постове в частни фирми поне две години след приключването на работата си в Брюксел.
Освен това, "Трансперънси интернешънъл" иска да бъде правена оценка на назначенията на бившите еврокомисари от гледна точка на възможността на конфликт на интереси.
Организацията за борба с корупцията настоява да бъдат отнемани пенсиите на комисари, които не изпълняват разпоредбите на правилата за поведение.
Доверието на гражданите на ЕС в европейските институции ще бъде застрашено, ако техните представители игнорират правилата, заяви Яна Мителмайер - ръководителка на службата на "Трансперънси интернешънъл" в Брюксел

Меглена Кунева ще бъде първата източноевропейка в борда на БНП „Париба”, ако процедурата по номинацията й завърши успешно. Пред Агенция “Фокус” първият български еврокомисар Меглена Кунева обясни, че номинацията й от акционерите за член на ръководството на БНП „Париба” е била предложение, за което тя е уведомила Европейската комисия. „Предложението на мен ми се стори достатъчно интересно от гледна точка на реалната европейска политика. То е свързано с това, че 16 души са предложени и избрани за позицията на членове на бода на БНП „Париба”. Всички те са независими, със свои ангажименти и свое участие в правенето на политиката на високо ниво. Сред тях има двама белгийски министри, председателката на френските индустриалци, почетният председател на „Рено”, професори, които са с много голямо име в областта на икономиката и други. За мен беше чест, че отправиха такова предложение. Вероятно много голямо значение е имало това, което правих в последните години в ЕК, умението да постигна резултати от добро управление в моята сфера. Предполагам и факта, че аз съм свързана с Франция, поради това, че съм носител на най-високото отличие на Френската република за чужденец - офицер на Почетния легион. Бих била първата източноевропейка, ако процедурата по номинацията завърши успешно. От номинираните 16 души, засега има пет жени”, обясни Меглена Кунева.
БНП „Париба” е банка, която не претърпя никакви затруднения в последните много тежки години за финансовия сектор, и която подкрепя политиката на ЕК – каза тя. „Признавам, че това имаше основно значение за мен, за да разгледам изобщо за себе си подобно предложение. Запазвам интереса си в няколко области на голямата европейска политика, това са климатичните промени, сектора на услугите, по-специално финансовите услуги и умението да се управлява добре, включително и с техника, технология, практики, които са много важни да бъдат решени – как, кога, къде и от кого да бъдат прилагани. Защото 21 век и съвременните комуникационни средства изискват друг подход към управлението”, каза Меглена Кунева.
„За мен е много важно също така, че аз ще запазя това, което обещах и поех пред себе си като ангажимент – да бъда повечето време в България. Само четири пъти годишно са срещите в Париж на борда на БНП „Париба”. Надявам се, че това ще ми даде един, за мен, нов поглед върху реалната политика, върху реалната икономика и върху най-добрите управленски практики върху толкова сериозен сектор като финансите”, каза Меглена Кунева.
Ценя много интереса, който се проявява към тази позиция, от страна на „Трансперънси интернешънъл”. „Мога да уверя, че това за мен е абсолютно необходимо - пълна прозрачност и обсъждане от страна на Европейската комисия на това – как разрешава на комисарите да поемат един или друг пост след мандата. За мен фактът, че са ангажирани освен ЕК и такива организации като „Трансперънси Интернешънъл”, е гаранция, че нещата са ясни, публични, и са основани на общия европейски интерес” – каза Меглена Кунева.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888