EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наемите на магазините с 25 % по- ниски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наемите на магазините с 25 % по- ниски

mail18:21 | 22.07.2009прегледи 755 коментарикоментари 0


Наемите на магазините по централните търговски улици и моловете през първата половина на годината са поевтинели средно с 10.62% спрямо същия период на миналата година, пише днес в. Сега, позовавайки се на данни от доклад на компанията за недвижими имоти „Форос".
Дори в разгара на лятото най-много са поевтинели наемите на търговските площи по Черноморието. Данните показват, че за Бургас спадът е с 25.71% на годишна база. По основната търговска улица „Александровска" помещение може да се наеме за 30-35 евро на кв.м. Дори и при тези цени обаче има свободни площи, посочват от „Форос". В наскоро открития мол „Бургас Плаза" наемите вървят по 20-25 евро на кв.м.
Падането на цените по търговските улици във Варна се движи между 10 и 20%, коментират брокери. Там все пак наемите остават малко по-скъпи и по бул. „Владислав Варненчик" те вървят по 40-50 евро на кв.м. В моловете пък цените варират между 8 и 40 евро на квадрат.
Търговска площ в столицата се преотстъпва на значително по-ниска цена спрямо 2008 г. - намалението е с цели 25%. Тенденцията обаче не е така силно изразена в Стара Загора, където спадът е едва 2.7%.
До края на годината наемите на търговските площи в страната ще се понижат с още 15%, предричат от „Форос". Според тях най-малко ще е поевтиняването в търговските центрове с добро местоположение.
Въпреки намалените цени обаче магазините по главните търговски улици в големите градове продължават да се освобождават. Проблемът е, че наемодателите не желаят да преразгледат цените от първото тримесечие.
Търсенето на търговски площи също остава слабо, посочват от „Форос". В София най-атрактивни продължават да бъдат районите на ул. „Граф Игнатиев", бул. „Витоша", ул. „Алабин" и „Солунска" в търговската си част, бул. „Патриарх Евтимий", бул. „Васил Левски" и бул. „Стамболийски".
Заради по-ниските цени нарастват възможностите за покупка на магазини. Продажните цени са намалели с 6.71 % на годишна база, посочват от „Форос". Най-голям е спадът в София, където цените са намалели с 11.54%. На второ място се нарежда Варна със спад от 10.92%.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg