EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Надмощието на долара остава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Надмощието на долара остава

mail09:15 | 14.01.2020прегледи 2365 коментарикоментари 0


Американският долар, който доминираше на валутните пазари през последните две години, изглежда ще продължава да прави това и през 2020 година, показват резултати от последно проучване на агенция Ройтерс сред водещи валутни анализатори.

Докато повечето от анкетираните валутни специалисти все още се придържат към мнението, че еврото може леко да поскъпне до края на настоящата година, те продължават да предполагат, че утвърдената доминация на долара няма да избледнее в скоро време.

Част от тези техни оценки произтича от неотдавнашната ескалация на напрежението между САЩ и Иран, което кара инвеститорите да трупат активи в сигурни убежища като японската йена, която успя да поскъпне в сряда до тримесечен връх. Това е аналогично на поведението на валутните пазари по време на сериозните притеснения относно търговската война между САЩ и Китай през миналата година.

Въпреки многократните призиви от страна на редица анализатори през последната година за отслабване на щатския долара, "зелените пари" приключиха 2019 г. без да загубят позиции спрямо повечето останали водещи валути. Последното проучване на Ройтерс показва, че силата на долара ще продължи поне още шест месеца.

Около 60% от валутните анализатори, анкетирани в периода от 6-и до 9-и януари, заявиха, че доларът ще продължи да доминира на пазара още 6 до 12 месеца, или дори повече от година.

Точно преди година аналогична анкета на Ройтерс показа, че валутните специалисти тогава са прогнозирали, че поскъпването на долара вече е преустановено.

Въпреки новата прогноза за запазване на доминиращата роля на щатската валута, очакваното забавяне на икономически растеж на САЩ през тази година на фона на очаквано измъкване от дъното на другите големи икономики, вероятно ще доведе до загуба на част от блясък на американския долар.

На въпрос на Ройтерс към анализаторите кои валути се очаква да бъдат в по-добра позиция и могат да се представят по-добре от американския долар през тази година, анкетираните показаха сериозно разцепление. 27 от 62-ма анализатори избраха валутите на развиващите се пазари, докато 22-ма избраха тези на развитите пазари. Другите 13 пък посочиха, че няма вероятност някоя валута да успее да поскъпне по-силно спрямо долара.

Еврото, което има потенциал да отнеме част от силата на долара, продължава да се намира в трудно време, губейки близо 7% от стойността си през последните няколко години.

Въпреки това анализаторите все още очакват общата европейска валута да поскъпне с около 2% спрямо "зелените април", търгувайки се около 1,1300 долара в 6-месечен хоризонт, след което да поскъпне с общо 4% в рамките на годината и към края на 2020 да достигне 1,1500 долара. По време на петъчната търговия, еврото се тъгува в двуседмично дъно малко под 1,1100 долара.

Според последната анкета на Ройтерс се очаква японската йена да поскъпне с около 3% до края на настоящата година. Другата валута със статута на "инвестиции - убежище" - швейцарският франк, се очаква да нарасне с малко под 1% спрямо щатския долар през 2020 година.

В същото време валутните анализатори прогнозират, че британската лира ще поскъпне с повече от 3% спрямо долара в рамките на тази година, намирайки подкрепа от лихвения диференциал и от надеждите за контролирано излизане на Великобритания от ЕС.

Пренебрегвайки слабите британски икономически данни, паундът успя да поскъпне с над 2% към 1,3500 долара (най-високо ниво от май 2018-а година), веднага след като премиерът Борис Джонсън спечели убедително изборите през декември, което накара участниците на финансовите пазари да вярват, че вече е гарантирано контролираното излизане на Обединеното кралство от ЕС (Брекзит със сделка).

Оттогава насам обаче британската лира върна назад и в петък се търгува малко под 1,3100 долара, тъй като Джонсън даде ясен знак, че планира да заеме твърда линия в преговорите с ЕС, което отново поражда опасения за Брекзит без сделка в края на годината, ако до тогава Лондон не постигне търговско споразумение с Брюксел.

Според последната анкета на Ройтерс обаче близо 60% от валутните специалисти прогнозират, че паундът ще нарасне към 1,32 долара в края на този месец, когато Великобритания официално ще излезе от ЕС (на 31-ви януари), след което ще продължи да поскъпва обратно към 1,3500 долара до края на годината.

Повод за тази прогноза дава факта, че повечето големи централни банки отслабиха паричната и лихвена политика през миналата година, включително Федералният резерв на САЩ, който намали на три пъти лихвените проценти през 2019 г., докато Английската централна банка запази основния си лихвен процент стабилно на ниво от 0,75%.

Не се очаква АЦБ да промени лихвените ставки поне до 2022 г., докато Европейската централна банка, която разхлаби допълнително паричната и лихвена си политика през есента на 2019 година, се очаква да остане в изчаквателна позиция през следващите две години.

Това кара анкетираните от Ройтерс анализатори да не очакват съществени движения на еврото спрямо британската лира до края на настоящата година. Според повечето от тях еврото ще се търгува около 0,8450 паунда към края на 2020-а година при текущи котировки в петък малко под 0,8500 паунда./БНР


Тагове: долар, валути
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg