EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Надежда за Набуко Запад?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Надежда за Набуко Запад?

mail06:55 | 11.07.2013прегледи 401 коментарикоментари 0


Освен естествен коридор за доставки на природен газ за европейския пазар, Черноморският регион има богат ресурсен потенциал, чийто капацитет ще се изследва и разкрива.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на откриването на 41-то пленарно заседание на Генералната асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС).

Реална е възможността през следващите години енергийната тежест на региона да нарасте многократно с произтичащите от това ползи и отговорности, продължи държавният глава.

"Стремежът на ЕС за гарантирането на енергийните доставки и за осигуряване на диферсификация за маршрутите и източниците за пренос на газ отреди специално място на държавите от Черноморския басейн.

Решението за изграждане на Трансадриатическия газопровод за пренос на природен газ от Каспийско море към Европа беше важна стъпка напред. Вярвам, че той е и първият етап от изграждането на мащабния европейски енергиен проект - Южния газов коридор", заяви Плевнелиев. "Убеден съм, че проектът "Набуко - Запад" запазва стратегическото си значение за европейската енергийна политика и има своето място на картата на Европа", каза той и изрази увереност, че България и нейните партньори ще продължат да работят за неговото реализиране. Държавният глава допълни, че България ще работи и за реализирането на проекта "Южен поток", изграждането на който трябва да е съобразено с европейските закони и енергийни директиви.

Той посочи, че България разработва собствени потенциални газови находища в шелфа на Черно море заедно с водещи световни компании, които ще инвестират милиарди в следващите години като Тотал, OMV, Репсол. "Приветстваме техните инвестиции, договорихме концесии с тях и ще продължим да договаряме такива в зоната на Черно море, за да може България да използва своя потенциал за енергийна диверсификация, независимост и да бъде сериозен ресурс на диверсификация и за европейските икономики и маршрути", каза още Плевнелиев. Той изтъкна и необходимостта да се работи интензивно за развитието на конкурентен регионален енергиен пазар, като посочи, че само свързани държавите могат да бъдат конкурентни. Президентът даде за пример страните от Вишеградската група, които работят за обединяване на енергийните си мрежи и пазари, което ще се случи до края на тази година.

Той посочи, че изграждането на модерна сухоземна и морска транспортна инфраструктура наред с общата енергийна инфраструктура трябва да бъде приоритет на държавите членки на ЧИС. Плевнелиев смята, че отварянето на директни въздушни линии между страните от региона би допринесло за динамизиране на отношенията и за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество. източник:БГНЕС снимка:Пресцентър на българския президент


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg