EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наддаване за 340 лв. МРЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наддаване за 340 лв. МРЗ

mail15:55 | 01.10.2013прегледи 1356 коментарикоментари 0


Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов потвърди, че минималната работна заплата от 1-ви януари ще се увеличи от 310 на 340 лева. Тя трябва да бъде увеличена на 340 лв. още от октомври и продължаваме да държим на това свое искане. Това коментира пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров. Ако това не може да стане, естествено, че първата възможна дата е 1 януари 2014 г., каза още Димитров. Според него възможно е през втората половина на 2014 г. /от 1 юли/ да има втора стъпка на увеличение на минималната работна заплата с поне 10%.
Димитров отбеляза, че увеличението на минималната работна заплата трябва да бъде последвано от механизъм, който да гарантира как ще се определя занапред размерът й. Според него в следващите две години тя трябва да достигане поне 50% от средната заплата и това трябва да бъде заложено в бюджета за 2014 година.
От КНСБ искат необлагаемия минимум да бъде в размера на минималната работна заплата и да влезе в сила от 1 януари 2014 година. Този подход е най-лесният начин да се повишат доходите, смята Пламен Димитров, като отбеляза, че между 650-700 млн. лв. ще останат в джоба на всички работещи българи, ако това стане /или средно между 30-35 лева на месец на човек/.
Загубата съответно в приходната част на бюджета трябва да бъде компенсирана с мерки за събираемост от контрабандни канали на горива, алкохол, цигари и неплащането на акцизи и вноски, смята синдикалистът. Той изрази надежда, че така могат да бъдат събрани 1 млрд. лв. допълнително.

Позицията на КТ "Подкрепа" по въпроса е ясна отдавна и тя е за увеличаване, коментира  Константин Тренчев. Имаме малки различия с колегите от КНСБ, защото искаме увеличението да става по някаква логична и обективна формула, която да се съгласува и всяка година да се знае как ще нараства заплатата, каза още Тренчев. По думите му подобна формула ще задължава всеки, който дойде на власт, да се съобразява с нея. Позицията ни винаги е била "за" въвеждането на необлагаем минимум и за криминализиране на укриването на осигуровки.

За увеличение на минималната работна заплата е рано да се говори, този дебат тепърва предстои. Това каза заместник-председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Димитър Бранков.  По отношение на размера на заплатата и от коя дата ще бъде увеличението, предстои да бъде дебатирано в ресорната комисия в Националния съвет за тристранно сътрудничество, допълни той.
Във връзка с предложението на КНСБ до 2015 г. минималната работна заплата да достигне 50% от средната, той коментира, че едва в 3-4 държави този размер е над 40%.
Това предложение трябва да бъде съпроводено с детайлна оценка за въздействието на всички последващи ефекти, отбеляза заместник-председателят на БСК. Според проучвания на Стопанската камара в административни области, където има високо съотношение на минимална към средната работна заплата, има и най-високи нива на безработица. Проблемът с увеличението на заплатите не е само проблем за българските работодатели, а и за националния бюджет и за бюджета на Държавното обществено осигуряване, смята Бранков. Няма как да се увеличава минималната работна заплата и да не се коригира минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, а тя засяга над 250 хил. души, каза още той.

Макар и увеличена на 340 лева, минималната работна заплата у нас ще е една от най-ниските заплати в Европа. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” икономистът и главен секретар по академичното израстване в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Боян Дуранкев. По думите на проф. Дуранкев - страната ни продължава да бъде в най-долната група от трите групи на възнагражденията в ЕС, където има 11 държави с най-ниски минимални заплати - между 100 евро и 500 евро на месец. „Най-ниските заплати са в Румъния и в България”, подчерта проф. Дуранкев. Той предупреди, че ако това ниво се запази, то голяма част от трудоспособното население у нас ще направи т.нар „икономическа миграция” към по-развитите страни. „От друга страна обаче повишаването на минималната работна заплата е свързано със социалната политика. Факт е едно доказателство, че т.нар нова система на пазарна икономика е по-добра и по-продуктивна, отколкото старата система. Има обаче и някои отношения, в които старата система е била по-добрата системата”, посочи икономистът. Той определи и обявеното решение за увеличаване на минималната работна заплата като „политически ход на едно правителство, което в момента изглежда повече като боксова круша, отколкото като имащо готовността да отговори на ударите, които му се нанасят”. Според проф. Дуранкев - прогнозите за следващата година са, че растежът на икономиката ни ще бъде под 2% и за да не се концентрират тези 2% обаче само в 1% от населението е необходимо да има по-бързо нарастване на доходите и имено минималната работна заплата и средните доходи да бъдат повишени. „Само така и БСП ще отстоява своите каузи”, подчерта експертът. Той заяви, че увеличение на минималната заплата с 30 лева по никакъв начин няма да повлияе тежко на повече от 90% от компаниите и на държавния сектор.
Източник:БНР, БТА, агенция Фокус

 


Тагове: МРЗ, Адемов
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg