EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Над Сирия тестват F-22 Raptor & Су-35

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над Сирия тестват F-22 Raptor & Су-35

mail07:15 | 13.02.2016прегледи 3456 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Военните действия в Сирия се използват от САЩ и Русия да тестват най-новите си летателни машини.

Вече ще появи в интернет  видео с новия руски изтребител Су-35 в небето на Сирия, съобщава „Русская весна”. Материалът вероятно е направен по време на боевете в северната част на страната в района на град Алепо. На кадрите се вижда как бойната машина придружава бомбардировач по време на негова акция.

Су-35 са в бойно дежурство в Сирия от януари. Те са от поколение 4++ и могат да се подготвят за излитане за една минута. Главната им бойна задача е осигуряване на безопасността на останалите самолети от руската военна група в Сирия. Те са снабдени със съвременни средства за защита и могат да нанасят удари по осем цели едновременно. На борда им има до 1 тон боеприпаси, а прелитането на цялата територия на Сирия извършват за 15-20 минути.

През септември 2014 година  при въздушните удари срещу джихадистите в Сирия за първи път в бой САЩ използваха невидимия  за радарите изтребител бомбардировач F-22 "Raptor", най-модерният военен самолет в американския въздушен арсенал, съобщи представител на Пентагона, цитиран от Франс прес.
Благодарение на това, че почти не може да бъде проследен от радарите, F-22 може да атакува, без да бъде засечен, в края на септемви той хвърлял муниции, насочвани с GPS, бе казано на брифинг  в Пентагона. F-22 Raptor (Хищник) е американски изтребител, пето поколение, за завоюване на въздушно превъзходство, който  ще замести сега използваният F-15. F-22 е оборудван с най-модерни стелт-технологии. Освен като изтребител, самолетът може да се употребява и за бомбардировки, радиоелектронна борба и разузнаване. Благодарение на всички нововъведения в оборудването Raptor може да служи като малък АУАКС. Той се произвежда от Lockheed Martin Aeronautics Boeing Defense, Space & Security, но е разработен от Lockheed Martin . Цената на една машина е $150 млн. През последните десетина години са произведени 8 тестови и 187 оперативни самолета. Те всичките са в арсенала на Пентагона, като не могат да бъдат продавани на други армии. Цялата програма F 22 струва на САЩ $ 67 млрд. и тя приключи през 2011 година.

През октомври 2013 година в Комсомолск-на-Амур във въздуха бе вдигнат пети поред опитен образец на руския изтребител от пето поколение, съобщи компанията създател „Сухой”. Според конструкторите по скорост на полета и свръхманевреност, самолетът превъзхождал F-22 Raptor. Серийното производство на бойната машина обаче ще започне в 2015 година. Критиците на руската машина отбелязват, че тя е остаряла версия на F-22.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg