EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Над 540 хил. пенсионери без увеличение на пенсиите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 540 хил. пенсионери без увеличение на пенсиите

mail15:05 | 29.04.2009прегледи 1097 коментарикоментари 0


walkingstickОколо 545 хил. пенсионери в страната няма да получат предвиденото 10-процентно увеличение на пенсиите, съобщи днес управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков.
Една част от тях са свързани с нетрудова дейност - това са или социални, или персонални пенсии, които се отпускат с решение на Министерския съвет, или пък пенсии за особени заслуги, които се отпускат от Народното събрание. Тъй като те не се отпускат за трудов стаж, то и не могат да бъдат преизчислени, обясни Христосков.
Друга част, на около 24 хил. души, пък надвишават тавана от 700 лева.
Общо около 1,7 млн. пенсионери в страната ще се доберат до увеличението, допълни още той.
Хората, които няма да получат 10-процентното увеличение, и сега получават пенсии, които са под минималния размер и които дори след преизчислението остават под гарантирания минимален размер.
Йордан Христосков констатира, че в условията на криза се забелязва известно забавяне на приходите, но няма спад в средния осигурителен доход.
Увеличава се броят на болничните листове в браншове като шивашката промишленост, тъй като работодателите предпочитат работниците да излизат в болнични, отколкото в неплатен отпуск. НОИ и инспекцията по труда ще предприемат мерки част от болничните ще бъдат обжалвани, каза Христосков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg