EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Над 5 000 проверки за незаконен улов на риба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 5 000 проверки за незаконен улов на риба

mail14:15 | 07.11.2023прегледи 417 коментарикоментари 0


От 15 август до 31 октомври са извършени 5031 проверки на риболовни кораби, пристанища, лодкостоянки, рибни борси, такива в търговската мрежа, заведенията, предлагащи рибни продукти, на аквакултурни стопанства, сладководни басейни, реки, проверки по море и др. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Николай Георгиев на брифинг по време на финалната годишна среща на Националната рибарска мрежа (НРМ).

Вследствие на проверките са иззети 292 уреда за риболов на миди, а 12 057 км мрежа са извадени от различни водоеми. В морето е върната 880 кг риба, а 225 кг е дарена. Георгиев обясни, че годната за консумация риба отива основно за зоопаркове, а ако е годна за консумация от човека - за кухни в приюти или домове за стари хора.

В средносрочен план изпълнителният директор на ИАРА посочи, че си е поставил да придвижи напред няколко проекта от приключващия програмен период 2014-2020 г., за които е имало възможност, което също вече е факт с подписването на три такива наскоро.

Георгиев изтъкна, че заплащането в Агенцията не е добро и работи, но че работи за неговото подобряване, като се надява в бюджета за 2024 г. да заложат повече пари за възнаграждения на служителите.

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев допълни, чео от ведмонстовото са си поставили за задача до края на годината да отворят прием по няколко процедури от Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027, като през декември ще отворят прием по две мерки по "украинската помощ" – мярка 1.9 за преустановен риболов и мярка 5.3 за финансови компенсации в секторите риболов, аквакултури и преработка. По мярка 1.9 ще бъдат подписани договори на стойност 932 100 лева. По мярка 5.3 бюджетът е 211 751 лева за риболов, 3 970 000 лева за аквакултури и 6 029 000 лева за преработка.

Ивайло Симеонов, директор на дирекция "Обща политика в областта на рибарството" в Министерство на земеделието и храните, запозна присъстващите с проблем, на който отдавна се търси решение – разпределение на квотите за улов на калкан и цаца и по-специално на калкан. "До момента риболовните възможности за разпределяне и за отдаване на квоти за Черно и Средиземно море се извършват след издаването на регламент на ЕК, който винаги излиза в края на януари. Законодателство не позволява да се стартира процедурата преди това", обясни той.

Симеонов допълни, че след проведен разговор с европейската дирекция в Брюксел имат зелена светлина, че може да не чакат да излезе регламентът, а изпълнителният директор на ИАРА да стартира процедурата след взето решение на генералната комисия по риболов в Средиземно море, чиято годишна среща ще се проведе другата седмица в град Сплит, Хърватия. "Надяваме се от 1 януари риболовците да могат да излязат да ловуват", коментира Симеонов.

По думите му квотата няма да се увеличи, но ще се добави неусвоеното количество от миналата година, което е 16 тона.

Друга тема беше използването на търговски означения. Както Симеонов поясни, съгласно европейското законодателство всички продукти от риболов трябва да съдържат определена маркировка или етикет с търговско означение и научно име, като всяка държава поддържа списък. "Нашият списък не е променян от много време и затова в Министерството на земеделието и храните сме предприели инициатива за обновяване на списъка. Тя е качена на сайта и всеки от бранша може да даде своите предложения до 15 ноември", допълни Симеонов.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg