EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Над 42% от фирмите у нас фамилни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 42% от фирмите у нас фамилни

mail14:00 | 07.11.2011прегледи 1369 коментарикоментари 0


Над 42% от компаниите в България са фамилни, сочи експериментално проучване на Националния статистически институт (НСИ) за семейния бизнес в страната ни през 2010 година, поръчано от Асоциацията на фамилния бизнес. Данните са получени от годишните отчети за дейността на фирмите през 2010 година, като е използвано определението за семеен бизнес, изработено и прието през ноември 2009 от експертна група към генерална дирекция „Предприятия и индустрия” на ЕС, а именно:

Фирма (предприятие, компания), независимо от големината й, е фамилна (семейна) когато е изпълнено поне едното от двете условия:
1. Мнозинството от дяловете, които дават право за вземане на решение, са притежание на физическото лице(а), създало фирмата и/или неговите съпруг(а), деца, родители и/или други преки наследници и поне един представител на семейството или рода участва официално в управлението на фирмата.
3. Ако фирмата е листвана на борсата - физическото лице(а), създало фирмата и/или неговите съпруг(а), деца, родители и/или други преки наследници, притежават заедно поне 25% от акциите, даващи право на глас и поне един представител на семейството или рода участва официално в управлението на фирмата.

На зададения въпрос „Фамилен бизнес ли е дейността на Вашето предприятие?” над 156 000 от общо 370 000 икономически активни фирми, представили годишен отчет за дейността в НСИ, са отговорили, че са семейна собственост.  Търговията и услугите са сферите, в които функционират най-голям брой фамилни компании. Над 43% от семейните фирми в България са в сектора на търговията. С тази дейност са заети и 34% от заетите във фамилни компании. В сектора на услугите пък работят над 37% от фирмите, докато заетите в тях представляват над 28% от всички работещи в семейни дружества. В сферата на промишлеността работят 9% от фамилните фирми, но в тях са ангажирани почти една четвърт от работещите във фамилния бизнес. Оборотът на фамилните компании представлява около 20% от този на всички функциониращи в страната фирми. Над 17% от произведената в България продукция е в резултат от дейността на семейните компании. Този вид фирми осигуряват и 28.3% от работните места в частния сектор в страната. Брутните инвестиции в дълготрайни материални активи на фамилните фирми пък представляват 16% от всички инвестиции в страната.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg