EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Над 22 млрд. лв. цената за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 22 млрд. лв. цената за АЕЦ "Белене"

mail15:29 | 23.04.2012прегледи 1097 коментарикоментари 1


Повече от 22 млрд. лв. е цената за изграждане на АЕЦ "Белене" при най-оптимистичния сценарий. Това се отбелязва в анализ "Икономически модел на HSBC за Белене и доклад за финансова инспекция на НЕК ". При най-благоприятни условия цената на мегават час ток ще бъде около 75 евро, съобщи премиерът Борисов в парламента пред журналсти, като допълни, че ГЕРБ е подготвен за дебат по повод АЕЦ "Белене". На  сайта на МИЕТ е публикувано становището на НSBC. Копие от доклада е раздадено на всички парламентарни групи. "Какво казва Агенцията за държавна финансова инспекция за законосъобразността на обществената поръчка за АЕЦ "Белене" - констатациите са за закононарушение и целият доклад е изпратен на прокуратурата", добави още Борисов. Той цитира една от констатациите в доклада, според която стойността на Допълнение "3" от 10.06.2008 г. за дейности извън обхвата на
офертата на "Атомстройекспорт" надвишава около 2000 пъти прага, над който трябва да се осъществява процедура по действащия към онзи момент Закон за обществените поръчки. "Такава процедура не
е проведена, допълнението е сключено без да се прилага Законът за обществените поръчки /ЗОП/", посочи Борисов. В обобщение на доклада от проверката се казва, че процедурата по ЗОП не е завършена, защото договарянето не е приключило с окончателни договорености по всички въпроси и въпреки това е взето решение за избор на изпълнител, добави премиерът. Той изрази надежда прокурорите в скоро време да излязат с окончателни решения.
В таблицата, по-долу, която е част от доклада на HSBC, са представени всички възможни разходи по изграждане на централата, предварителните дейности, извършени от НЕК. Крайната цена на целият проект е 10.35 млрд.евро.

                            Източници и използването на средствата по време на строителството


 


Тагове: АЕЦ, цена,
 
Коментари
 
Питащият - 02-05-2012 г. 21:18:31

Малко са я завишили цената, но със сигурност няма да е по-евтин от ТЕЦ-овете на американците, което означава, че няма смисъл да се строи. На всичко отгоре няма и пазар.Задокеанският Голям брат ни прекара с неговите ТЕЦ-ове, а сега и Северният голям брат иска да ни прекара. България не може да издържи толкова братска любов.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047