EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Над 2 млн.лв. изплатени за прасета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 2 млн.лв. изплатени за прасета

mail15:10 | 11.09.2019прегледи 510 коментарикоментари 0


Земеделският министър Десислава Танева отчете пред народните представители по време на парламентарния контрол, че интензитетът на огнищата на чума при домашните свине е драстично намален, като от 22 дни няма регистриран нов случай при домашните свине.

Общо 33 огнища на заболяването са регистрирани досега при домашните свине и още 2 в Шуменска област – при източнобалканската свиня. „От тези 33 огнища при домашна свиня в индустриални ферми са 7, във фамилни ферми са 3 и в лични стопанства са 23. Общият брой на засегнатите животни е 131 961 свине, от тях 161 са източнобалкански. Засегнати са 12 области на страната.

Към момента на практика единственото огнище, което продължава унищожаването, е Голямо Враново, в което остават още 1000 свине майки и 3600 броя подрастващи към вчерашна дата.

По думите й от 1 август има регистрирани само едно огнище при домашна свиня и две при източнобалкански, като заболяването се е разпространявало най-интензивно през юли.

Безспорно факт в това намаление оказаха мерките, които взехме, макар и изключително тежки и непопулярни, категорична бе Танева. "От момента, в който аз встъпих в мандат, правителството отпусна две постановления за допълнителни средства, последното от които за 28 млн. лв. и първото в юли месец за малко под 4 млн. подкрепа за финансиране на мерките за борба с АЧС”, обясни тя.

Установените случаи на АЧС при дивте свине до момента са 57 с общо 80 глигана в 18 области на страната, добави земеделският министър. „Определени са 43 инфектирани зони, които са с различен режим на забранителни дейности”, отбеляза тя.

Танева отчете, че е започнало изплащането на подпомагането за стопаните, които се включиха в борбата на всички институции на държавата срещу АЧС и доброволно усвоиха отглежданите от тях домашни свине в нерегистрирани обекти и без мерки за биосигурност, а правителството на страната взе решение за да ги компенсира с по 300 лева на стопанство за дезинфекция и санитарна обработка.

Събраната информация сочи, че към момента  са изплатени средствата по 7430 подадени заявления в 562 населени места от 90 общини, като общата сума достига над 2,229 млн. лв, уточни тя.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg