EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Над 1700 лв. брутна среда заплата във ВУЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 1700 лв. брутна среда заплата във ВУЗ

mail17:03 | 10.10.2018прегледи 460 коментарикоментари 0


  Вероятно с над 400 милиона лева ще бъде увеличението на бюджета общо за цялото образование /средно, висше образование и наука/ за 2019 г., каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на националния форум "Предизвикателствата пред държавните висши училища в България: тенденциите за развитие - година по-късно".
   Той уточни, че най-голяма част от ръста на увеличението на средствата за 2019 г. ще е за учителите, като за увеличението на заплатите на педагогическия персонал са предвидени 330 милиона лева в бюджета за следващата година. Още 29 милиона лева са предвидени за 10-процентното увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в училищата.
   Най-голямото увеличение в училищното образование ще е за финансирането на дейностите по интереси, като до края на месеца ще представим промените в стандарта за приобщаващото образование, информира министър Вълчев. И уточни, че с тях ще бъде регламентирана организацията на дейностите по интереси. Със сигурност ще бъдат увеличени и средствата за закуски на учениците в училищата.
   "Важно е да имаме обществения консенсус, че заплатите на учителите трябва да бъдат минимум 120 процента от средната заплата за страната, защото в дългосрочен план това е най-голямото предизвикателство пред образователната ни система", коментира министър Вълчев. Той отбеляза, че във висшето образование университетите трябва да привлекат и задържат млади преподаватели. Разликата между възнагражденията на възрастните и на младите преподаватели в университетите е много по-висока, отколкото е в училищното образование. Въпреки че средните брутни заплати във висшето образование са над 1700 лева, или с 60 процента са по-високи от тези в училищното образование, има заплати на млади преподаватели, които са по-ниски от тези на младшите учители, каза министър Вълчев.
   Той съобщи, че през тази година 330 милиона лева е субсидията за издръжка на обучението в университетите, а за догодина тя ще бъде увеличена вероятно с над 40 милиона лева и ще стане около 370 милиона лева. БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg