EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Над 13 хил. лв. за нелоялна конкуренция плаща „Глобъл телеком”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 13 хил. лв. за нелоялна конкуренция плаща „Глобъл телеком”

mail12:16 | 23.11.2009прегледи 702 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията наложи две имуществени санкции по 3 050 лв. на «Глобъл телеком» ООД, Варна и глоба от 10 000 лв. на Светослав Павлов Павлов за извършени нарушения по чл. 30 и чл. 36, ал. 1 от ЗЗК. Комисията постанови и прекратяване на нарушението, съобщиха от КЗК.
Производството е образувано по молба на «Хипернетуорк» ООД срещу «Глобъл телеком» ООД и Светослав Павлов. Двете дружества предлагат достъп до интернет и интернет услуги на територията на гр. Варна.
Установените факти по преписката показват, че Светослав Павлов от името на “Глобъл Телеком”, в което съдружници са съпругата му и дядо му, публикува на страница с домейн www.hypernetwork.net съобщение до абонатите на дружеството, което гласи, че на 16.06.2009 г. в офисите на фирмата  е извършено претърсване от икономическа полиция и «поради установените нарушения официално фирмата преустановява дейност». Самият Светослав Павлов е съдружник в «Хипернетуърк» ООД.
Комисията приема, че подобни изявления представят в действителност фактите в изопачен вид, като се създава недоверие у клиентите. Само по себе си претърсването от страна на полицията не доказва наличието на нарушение и самият намек за това уврежда доброто име на дружеството.
На второ място доказателствата сочат, че „Хипернетуърк” не е преустановило своята дейност, а само е сменило доставчика на едро на интернет, „Глобъл Телеком”. Клиентите на дружеството обаче нe могат да се осведомят за това, тъй като контактите в домейна препращат точно към „Глобъл Телеком” и реално потребителят получава информация не от самото засегнато дружество, а от неговия конкурент.
 КЗК счита, че действията на ответното дружество и Светослав Павлов са умишлени и целят изтласкване на свой конкурент от пазара.
При определяне размера на санкциите Комисията е взела под внимание високия риск от увреждане доброто име на молителя, осуетяването сключването на договори от негова страна, както и икономическото състояние на ответника.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg