EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Над 1 млрд. лв. изплатени на КТБ вложители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 1 млрд. лв. изплатени на КТБ вложители

mail07:00 | 05.12.2014прегледи 2444 коментарикоментари 1


Към 16:30 ч. на 4 декември 2014 г. 25 000 вложители в Корпоративна търговска банка АД (с отнет лиценз) са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на общо 1 милиард и 70 милиона лв. Това съобщи ФГВБ. Как протече първия ден,  от който вложителите на КТБ могат да теглят своите депозити?

Репортерска проверка на EconomyNews.bg на банковите клонове, които обслужват вложители на фалиралата КТБ в София, показа, че пред тях има опашки от 15-20 човека в ранната сутрин към 9.00 часа. Единствено по-голяма група хора – над 50, имаше пред клон на ЦКБ до Нотариата. Най-ранобудните от тях признават, че са застанали на опашка пред клоновете още в 5.30 ч. сутринта.

Пред КТБ на ул. „Граф Игнатиев" също има хора, чийто брой непрекъснато се увеличава.

По информация на Агенция „Фокус” те са там за корекция на данните на вложителите. По думите на вложител - от банката са съобщили, че системата за корекции не работи и днес не могат да направят нужната корекция на данните му.

Хората се оплакват от това, че ги връщат от банките, тъй като искат документ-справка за личните им данни. По думи на клиент на КТБ, първоначално им е казано, че парите ще могат да си получат само срещу ЕГН, но в банките не са уважили това. Гражданка допълни, че хората трябва да дойдат в КТБ, за да се срещнат с квестори, които да издадат документ, удостоверяващ, че даденото лице отговаря на ЕГН-то си. Друг клиент на банката обясни, че е отишъл пред офиса на банката, защото е сменил личната си карта и трябва да удостовери и това. Има хора, които са и със сгрешени цифри от ЕГН-та на личните си карти, което се явява проблем за да получат парите се.

В Пловдив пред деветте банки, които изплащат депозитите на вложителите в Корпоративна търговска банка няма напрежение и струпване на хора, съобщи кореспондентът на БНР. Пред някои от клоновете дошлите по-рано сутринта бяха направили списъци. Не повече от десетина души, вложители в КТБ чакаха тази сутрин пред един от банковите клонове в центъра на града. Някои от чакащите споделяха, че ще прехвърлят депозитите си в други банки. Мнозина споделят, че няма да прехвърлят парите си в друга българска банка, защото нямат доверие.

Спокойно и без истерии или опашки е в Бургас и Стара Загора.

Вложителите, които имат проблеми с изтеглянето на спестяванията си, могат да се обърнат към Фонда за гарантиране на влоговета на тел. 0700 144 03.

Вложителите в КТБ трябва да бъдат спокойни - в банките има достатъчно пари, всеки клиент ще бъде обслужен. Това коментира за БТА председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян по повод началото на изплащането на гарантираните депозити в КТБ.
Хампарцумян заяви, че ако на някои вложители парите не им трябват спешно, е по-добре да изчакат няколко дни, отколкото да се редят на опашки. Възможно е през първите няколко дни да има малко повече хора пред банките, макар че са определени достатъчно много места, където да става изплащане на средствата, коментира Хампарцумян.
Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк обясни, че банката е възприела тактика да раздели клоновете си на такива, които ще обслужват депозантите на КТБ и такива, които ще работят с останалите клиенти. Други обслужващи банки ще работят с цялата си клонова мрежа за обслужване на
депозантите на КТБ. Според Хампарцумян за около две седмици би трябвало основната маса от вложители на КТБ да се разпоредят с парите си.
Има хора, които са отложили някакво потребление, така че най-вероятно една част от парите ще бъдат изтеглени и похарчени, но друга част ще останат в банките във вид на депозити; това ще бъде повод хората да изберат банка, на която да имат повече доверие, прогнозира банкерът.
Случаят с КТБ е поучителен и трябва да се направят необходимите анализи, за да не се допусне повторение на подобен казус в бъдеще, убеден е Левон Хампарцумян. Мисля, че тези поуки ще бъдат взети, добави той. Според него банковите регулации в България след 1997 г. са доста консервативни.
Въпросът е начинът, по който те действат и хората, които ги прилагат, да бъдат по-ефективни, каза Хампарцумян.

Петър Ганев от Института за икономическа политика прогнозира , че най-вероятно днес ще има
първоначален наплив пред банките, който бързо ще намалее, след като хората се уверят, че безпроблемно имат достъп до парите си. По-голямата част от парите ще бъдат преоформени в депозити в обслужващите банки, смята още Ганев. Не очаквам драматични ефекти за икономиката като сериозно теглене на пари и някакво силно повишено потребление, не смятам, че изплащането на депозитите ще повлияе върху икономическите процеси през последния месец от тази година, заяви Ганев.

Кои са обслужващите банки

От днес започва изплащането на гарантираните депозити (до 196 000 лв.) в КТБ. Девет търговски банки, определени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), ще обслужват вложителите на КТБ.
Разпределението на вложителите към обслужващите банки е според последната цифра на ЕГН - за физическите лица и последната цифра на ЕИК или БУЛСТАТ - за юридическите лица. Това е направено с цел да се постигне равномерно разпределение на вложителите според клоновата мрежа на обслужващите банки и да се осигури спокоен и гладък процес на изплащане.
Ако депозант на КТБ има ЕГН или ЕИК, завършващо на цифрата 0, то това лице ще може да получи гарантираната сума по влога си от БАНКА ДСК. На сайта на ФГВБ, както и в обслужващата банка всеки клиент може да види в кои клонове може да бъде обслужен.
За клиенти с ЕГН/ЕИК, завършващи на цифрата 1 обслужващата банка е Обединена българска банка, за клиенти с последна цифра 2 - Юробанк България АД (Пощенска банка), с последна цифра - 3 - Райфайзенбанк (България), за последна цифра 4 - Алианц Банк България. Клиентите с последна цифра на ЕГН/ЕИК 5 или 6 могат да получат гарантираната сума по влога си от УниКредит Булбанк, тези с последна цифра 7 - от Централна кооперативна банка, с последна цифра 8 - от СиБанк и с последна
цифра 9 - от Първа инвестиционна банка. ПИБ ще изплаща и влоговете на чуждестранните лица.
ФГВБ изплаща напълно гарантираните суми на вложителите - български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на
лиценза на КТБ.
От началния ден на изплащането - 4 декември 2014 г., всеки вложител в КТБ с гарантиран размер на влога получава достъп до целия размер на подлежащата му на изплащане сума. За да реализира това свое право, вложителят следва да посети офис на определената му обслужваща банка, където
представя: за физическите лица - лична карта или документ за самоличност на чуждестранно физическо лице; за юридическите лица - ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация, с което се удостоверяват лицата, които управляват и представляват юридическото лице, както и декларация по образец, наличен в банката (в 2 броя).
Всеки вложител на КТБ с гарантиран депозит може, ако реши, да си открие сметка в обслужващата банка и да остави получената сума на влог в нея; да нареди превод на сумата по посочена от него сметка в друга банка или да изтегли парите в брой. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левове според обменните курсове на БНБ в началния ден на изплащането. Вложителите могат да се разпореждат с гарантираните си суми в срок до 5 години, считано от 4 декември 2014 г. При разпореждане със сумите вложителите следва да имат предвид унифицираната тарифа за таксите за обслужване на вложителите на КТБ, която могат да намерят на уебсайта на ФГВБ, информират от фонда. Междубанков превод през БИСЕРА (еднократно) е без такса за вложителите, както и откриването на сметка в съответната обслужваща банка. /БТА, снимка: Google Изображения


 
Коментари
 
Мерлин - 04-12-2014 г. 13:26:24

Не мога да разбера защо е това струпване. Няма да свършат парите; всеки ще си ги вземе. Или хората вече са много наплашени или спешно им трябват, няма друго логично обяснение на този мини хаос, който са си оформили сутринта рано.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886