EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наградите „Нов европейски Баухаус“, български проект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наградите „Нов европейски Баухаус“, български проект

mail18:40 | 28.06.2023прегледи 560 коментарикоментари 0


ЕК обявява 15 лауреати на наградите „Нов европейски Баухаус“ (Новия европейски Баухаус) за 2023 и 14 избрани проекта, които се възползват от инвестиции в размер на 65 милиона евро по първата покана за представяне на предложения за иновативни действия в рамките на Европейската инициатива за градовете в рамките на политиката на сближаване. 

Награди „Нов европейски Баухаус“ за 2023 г.

От 61-те финалисти 15 победители с образцови инициативи на Новия европейски Баухаус ще получат парична награда в размер до 30,000 EUR и комуникационен пакет, за да им се помогне да продължат да разработват и популяризират своите проекти и концепции.

Победителите в „Шампиони на Новия европейски Баухаус“, които получават парична награда в размер на 30,000 EUR за осъществени проекти, са:

Градина на общността в Подгорица (Черна гора), победител в публичното онлайн гласуване

Въдица (Ирландия) в категорията „Възстановяване на връзката с природата“

Музей Sacromonte Caves (Испания) в категорията „Възстановяване на чувство за принадлежност“

Изток отОлборг: От изолирани до приобщаващи (Дания) в категорията „Приоритизиране на местата и хората, които най-много се нуждаят от тях“

ТОВА (Международна) в категорията „Изграждане на кръгова промишлена екосистема и подкрепа на концепцията за жизнения цикъл“

Победителите в „Новия европейски Баухаус за изгряващи звезди“, кандидати на възраст под 30 години, които получават парична награда в размер на 15,000 EUR за своите обещаващи концепции, са: 

Roofscapes (Франция), победител в публичното онлайн гласуване

NOI Ortadini Community Garden in Matera (Италия) в категорията „Възстановяване на връзката с природата“

Библиотека на природата (Литва) в категорията „Установяване на чувство за принадлежност“

Сага — оздравително пътуване през игра (Дания) в категорията „Приоритизиране на местата и хората, които най-много се нуждаят от тях“

Creative FACTORY SHOP (Франция) в категорията „Изграждане на кръгова промишлена екосистема и подкрепа на концепцията за жизнения цикъл“

Победителите в „Новия европейски шампиони в областта на образованието“, които получават парична награда в размер на 30,000 EUR за инициативи за обучение и образование, са: 

Klimaatspeelplaats (Белгия), победител в публичното онлайн гласуване

Плаващ университет Берлин (Германия) в категорията „Възстановяване с природата“

Наука в общностите на мигрантите (международни) в категорията „Установяване на чувство за принадлежност“

Лаборатория за проектиране на река Дунав Русе (България) „Приоритизиране на местата и хората, които най-много се нуждаят от тях“

Земя, Ханд (Нидерландия) в категорията „Изграждане на кръгова промишлена екосистема и подпомагане на концепцията за жизнения цикъл“

В третото издание на наградите бяха получени над 1,400 кандидатури от държави — членки на ЕС, и за първи път — кандидатури за инициативи в Западните Балкани. В контекста на Европейската година на уменията наградите за 2023 г. включваха и допълнително направление, насочено към образованието и ученето.

Наградите честват и отличават вдъхновяващи примери за съществуващи проекти и идеи от млади таланти, за да стане Европа по-устойчива, красива и приобщаваща. Научете всичко за финалистите и техните проекти на уебстраницата за наградите на Новия европейски Баухаус.

Първи ЕУИ — лауреати на иновативни дейности

14-те лауреати на първата покана за представяне на предложения за иновативни дейности в рамките на Европейската инициатива за градовете, посветена на Новия европейски Баухаус, идват от различни градски условия в ЕС, представляващи 12 държави от ЕС, с мнозинство от малки и средни градове.

Лауреатите на първата покана за представяне на предложения за иновативни действия на ЕС по приоритетни области са:

„Строителство и обновяване в дух на кръговост и въглеродна неутралност“: NatUR-W (Лорка, Испания) и Viana S + T + ARTS Centre (Viana do Castelo, Португалия);

„Опазване и преобразуване на културното наследство“: ImpertitCity (Орхус, Дания) и S4T (Ровефто, Италия);

„Адаптиране и преобразуване на сградите с цел намиране на решения за жилища на достъпни цени“: AHA Будапеща (Будапеща, Унгария), Rock the Block (Egaleo, Гърция), SHARE (Fuenlabrada, Испания) и SOFTacademy (Талин, Естония);

„Регенериране на градски пространства“: RELAUNCHTOWIN (Бургас, България), Time2Adapt (Lille European Metropolis, Франция), WATSUPS (Мехелен, Белгия), We-Z (район III Рим — Монтесако, Италия), градски паркове за биологично разнообразие (Турку, Финландия) и Interact Green (Вараждин, Хърватия).

С подкрепата на 65 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие печелившите проекти ще служат като ново поколение демонстратори на НЕБ в областта на изграждането и обновяването в дух на кръговост и устойчивост, опазването и укрепването на културното наследство, адаптирането и преобразуването на сградите за решения за жилища на достъпни цени и възстановяването на градските пространства. Всеки проект ще получи до максимум 5 млн. EUR съфинансиране от ЕФРР, а изпълнението му следва да се осъществи в рамките на максимален период от 3,5 години.

Инициативата предизвика силен интерес от целия ЕС, като бяха подадени 99 заявления от 21 държави — членки на ЕС, и 125 градски органа, 76 % от които от малки и средни градове (по-малко от 250 000 жители).

Следващи стъпки

През април 2024 г. Комисията ще организира четвъртото издание на наградите „Нов европейски Баухаус“ в контекста на второто издание на фестивала на Новия европейски Баухаус. Заинтересованите организации и физически лица могат да предлагат свои собствени дейности, проекти или сателитни събития по една от трите покани, за да се превърнат в основна характеристика на фестивала. Поканите са отворени до 15 септември. 

Обстоятелства по спора

Новият европейски Баухаус е творческа и интердисциплинарна инициатива, която свързва Европейския зелен пакт с нашите жилищни пространства и преживявания. Инициативата призовава всички европейци да си представят и да изградят заедно устойчиво и приобщаващо бъдеще, което е красиво за очите, умовете и душите ни.

Стартиран от председателя Фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза през 2020 г., Новият европейски Баухаус беше разработен съвместно с хиляди хора и организации в цяла Европа и извън нея.

Със специален бюджет на ЕФРР в размер на 450 милиона евро, европейският град Iе нов инструмент в подкрепа на градското измерение на политиката на сближаване за периода 2021—2027 г. През програмния период 2021—2027 г. най-малко 8 % от средствата по ЕФРР във всяка държава членка трябва да бъдат инвестирани в приоритети и проекти, избрани от градовете и основани на техните собствени стратегии за устойчиво градско развитие.

Целта на ЕУИ е да подкрепя градовете да изпробват и разработват новаторски идеи, които могат да бъдат разширявани и преносими, и да разпространяват ползите от изпитваните решения в цяла Европа, включително чрез използване на финансирането, което им е предоставено по програмите на политиката на сближаване за периода 2021—2027 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg