EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наградите "Българска мебел на годината"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наградите "Българска мебел на годината"

mail16:10 | 21.03.2024прегледи 323 коментарикоментари 0


Голямата награда за победителя, събрал най-много точки от всички категории в десетото юбилейно издание на конкурса "Българска мебел на годината" с гласовете на журито, е Тableх8 по дизайн на Илиан Милинов с производител "Мебели Драги". Приза на победителите връчи Бистра Шишкова, издател на списание МD на тържествена церемония, която се състоя в Интер Експо Център в рамките на изложението "Експомебел", съобщиха от списанието. 

На Тableх8 беше присъдена и първа награда в категорията за реализирани продукти в подкатегория "Офис мебели". Второто място в нея е за Popup Desk на "Ай Архитект Дизайн", а третото за Office PEreception Desk на "Ен Тре Студио" с производител "Конкрета". Те получиха своите грамоти и награди от Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

В конкурса участваха общо 64 проекта в двете основни категории за реализирани продукти и концептуален дизайн. Деветчленното жури оцени отделно работите на професионалистите от тези на учащите.

В най-представителната категория на реализирани продукти от професионалисти бяха раздадени награди в още няколко подкатегории.

В "Мебели за съхранение" първото място отново е за дизайн на Илиан Милинов, но този път за неговия шкаф Hestia, чийто производител е "Колорадо". Наградите връчи Даниела Ангеловска, мениджър "Продажби" в "Кроношпан България". Второто място е за Harmоnica shelving на арх. Юлиан Пиперов, а третото за модулна система Adora, чийто дизайнер и производител е студио KAID. 

В подкатегория "Детски мебели" първата награда е за бебешка кошара COSH, дизайнeр Светослав Тодоров, ESEL студио, производител е "Пролайн". Боряна Петрова, гл. асистент в Лесотехническия университет, катедра "Интериор и дизайн на мебели" връчи наградите в подкатегория "Други елементи за интериора" и победител в нея е декоративна стена Dream, дизайнер Йово Божиновски, производител "Пролайн".

Наградите в подкатегория "Столове и маси" връчи Галин Господинов, член на журито на конкурса "Българска мебел на годината" и многократен участник и победител в него, управител на GS Malmgren interior, бивш председател на Управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. В нея първото място е за Smart Desk, дизайн Калоян Василев, производител KV Design.

В категорията "Концептуален дизайн" сред професионалистите на трето място е мултифункционална мебел Condanse на Десислава Средкова и студио "Облак". Втора награда спечели проектът за детски модулни мебели Rollin на Диана Василева, а първото място е за О’Плетка на Love2Design. Студиото спечели и специалната награда за най-добре представен проект от професионалистите, както и наградата на публиката.

За първи път тази година в конкурса имаха възможност да участват и студенти, и ученици от професионалните гимназии и университети от цялата страна и чужбина. Включиха се 38 млади таланти, които подадоха общо 45 проекта в двете категории – концептуален дизайн и реализирани продукти. Поради голямата конкуренция и много близките резултати от гласуването журито реши да награди повече от три проекта за концептуален дизайн на учащи. Журито присъди две трети и две втори награди, а първото място е за проекта "Серия от пейки Nexa" на Елена Кузманова от Националната художествена академия. 

В категорията за реализирани продукти от учащите се наградите връчи Даниела Петрова, изпълнителен директор на Браншовата камара на дървопреработващата и мебелната промишленост. На трето място журито постави етажерка "Лисица" на Петя Димова от Националната гимназия за приложни изкуства – Трявна. На второ място е TV шкаф - дело на екип от 4 ученици от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II" –  Хасково. Наградата бе получена от заместник-директора на гимназията Диана Димитрова. Първото място е за барокова маса на екип от 6 ученици от 10 и 11 клас на Професионалната гимназия по дървообработване "Иван Вазов" във Велинград, които изучават специалността "Мебелно производство". Наградата получи директорът на гимназията Росица Рускова.

Наградата на публиката за учащи отиде при Кристиян Нейчев, студент в Лесотехническия университет, за неговия стол Mery-L. Учещите получиха и много специални и допълнителни предметни и парични награди от организаторите и партньорите на конкурса. 

"Българска мебел на годината" се провежда ежегодно от 2011 г. и е конкурс за най-добра мебел, произведена в България и проектирана от български дизайнер. От 2024 г. в него може да се участва и с концептуални проекти. Конкурсът се организира от списание МD – дизайн, интериор, архитектура в партньорство с Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, Интер Експо Център, "Продиз" ООД, "Кроношпан България", ОРT и "Интеза". Основен дизайн партньор на конкурса е ИКЕА България.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg